AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Dual processor motherboard 64 fx
Topic Summary:
Created On: 07/08/2005 08:07 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 07/08/2005 08:07 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Zyvorg
Junior Member

Posts: 2
Joined: 07/08/2005

does anyone know where i can find a good dual processor motherboard for AMD 64 fx processors?
 07/08/2005 08:12 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
bvchurch
Senior Member

Posts: 8655
Joined: 06/24/2004

QUOTE(Zyvorg @ Jul 8 2005, 05:07 PM)does anyone know where i can find a good dual processor motherboard for AMD 64 fx processors?
[right][snapback]454997[/snapback][/right]

Basically what you will be looking for is a dual socket 939 board, that is if you are talking about the FX53 and above.

Dual 940 if you are talking FX51


Anyways what fx series are you talking about.
 07/08/2005 08:14 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Zyvorg
Junior Member

Posts: 2
Joined: 07/08/2005

thank you. i'll see if i can find something. i'll be using fx-55's
 07/08/2005 08:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
bvchurch
Senior Member

Posts: 8655
Joined: 06/24/2004

QUOTE(Zyvorg @ Jul 8 2005, 05:14 PM)thank you. i'll see if i can find something. i'll be using fx-55's
[right][snapback]455004[/snapback][/right]



Thus you will need to find a dual socket 939 board, lets see those processor duel with each other. Silk<---

back to topic, yeah you need a 939 board, with 2 socket 939s, i have yet to see one, you will most likely need a server board.
 07/08/2005 08:35 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Carlz0r
Senior Member

Posts: 5326
Joined: 02/07/2004

You can only run the Opterons in dual or higher configurations.

-------------------------
The fanboyism issue got worse. I'm gone (for now) got better again, I'm occasionally back.<br><br>Don't be stupid. Conroe > K8L SAYS WHO? K8L > Conroe SAYS WHO? No Benches = No Comparision<br>PortalForums Admin
 07/08/2005 08:50 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
bvchurch
Senior Member

Posts: 8655
Joined: 06/24/2004

QUOTE(Carlz0r @ Jul 8 2005, 05:35 PM)You can only run the Opterons in dual or higher configurations.
[right][snapback]455021[/snapback][/right]



I believe you are right on carl, stupid bv.


Yeah I have not seen 2 fxs or 64s run together, it would take a new chipset to utilize that I believe.
 07/08/2005 08:59 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Cow187
Senior Member

Posts: 1995
Joined: 08/13/2004

There are no dual core AMD FX CPUs, and there won't be for a long time.

Socket 940 AMD FX CPUs can not run in dual CPU configuration.

What your looking for is either socket 939 AMD X2 Dual core CPUs, from AMD X2 4200+ - AMD X2 4800+.

Or socket 940 dual Opterons, 2 seperate CPUs and sockets on 1 motherboard.

-------------------------
AMD64 3500+ Newcastle
Asus A8V Deluxe
2x512mb DDR400
ATI X850 Pro @ X850 XT
NEC 3500 16x DVD
470W Enermax Noisetaker
Viewsonic VP171b 17" 8ms LCD
 07/08/2005 09:00 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Carlz0r
Senior Member

Posts: 5326
Joined: 02/07/2004

QUOTE(bvchurch @ Jul 8 2005, 04:50 PM)I believe you are right on carl, stupid bv.
Yeah I have not seen 2 fxs or 64s run together, it would take a new chipset to utilize that I believe.
[right][snapback]455030[/snapback][/right]

No, the actual cpu cant do it. The Athlon 64 and A64 FX only have one hypertransport link. The Opteron 2xx series and 8xx series have more.

-------------------------
The fanboyism issue got worse. I'm gone (for now) got better again, I'm occasionally back.<br><br>Don't be stupid. Conroe > K8L SAYS WHO? K8L > Conroe SAYS WHO? No Benches = No Comparision<br>PortalForums Admin
 07/09/2005 02:03 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zir_blazer
Code Warrior

Posts: 2840
Joined: 03/19/2004

QUOTE(Carlz0r @ Jul 8 2005, 10:00 PM)No, the actual cpu cant do it. The Athlon 64 and A64 FX only have one hypertransport link. The Opteron 2xx series and 8xx series have more.
[right][snapback]455037[/snapback][/right]

Bingo. There won't be any Dual Socket 939 Motherboard because no Socket 754 or Socket 939 Processor got at least one Coherent Hyper Transport Link to make communication with any other Processor in the same system (Though I saw a photo of an old prototype of a Socket 754 Motherboard with two Sockets, it was from the time of when the Clawhammers would be used too for entry level Workstations and Sledgehammers only for servers. The 16 Bit Uncoherent Hyper Transport Link would be divided in two 8 Bit Hyper Transport Links (One Coherent and the other one Uncoherent)). Socket 940 Athlons 64 FX are like Opterons 1xx (They only got an Uncoherent Hyper Transport Link). For Dual Processor systems or more, you need Opterons 2xx or 8xx, and they only are for Socket 940.
 07/09/2005 02:40 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
konfuzd
Senior Member

Posts: 1535
Joined: 11/13/2003

Just get an X2, they're fun.

-------------------------
If all else fails, hit it harder.
 07/09/2005 04:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
someone124
Senior Member

Posts: 2213
Joined: 10/09/2004

yes, you can either run ONE FX on a dual processor board or two opterons

i suggest just getting a dual core

-------------------------
Got F@H?|This is why we use AMD | Proud Owner of a DFI board| HUG ME!|
<img src="http://di
 07/09/2005 06:02 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Charlie22911
Voodoo Programmer

Posts: 3278
Joined: 04/09/2004

are you running a server? i cant think of another reason you would need so much power. if gaming is what you like its overkill.

-------------------------
Desktop:
Phenom II x6 1055T @ 4GHz | 4x2GB Patriot DDR3 1600 @ 2000 | 3x AMD Radeon HD6970 Crossfire

Laptop:
Core i7 2960xm @ 4.2Ghz | 4x4GB Kingston DDR3 1866 | 2x GTX 580m SLI OC 725/1450/1500
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information