AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Athlon 64 X2 4200+ Compatible With Orion MS-7168 Mobo?
Topic Summary:
Created On: 06/20/2010 07:12 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
Answer This question was answered by subbywubby, on Friday, September 17, 2010 12:11 PM

Answer:
I'VE DONE IT!!!!!

So, I thought "what the heck" and got myself a 4200 x2 and just installed it - and it works perfectly! Amazing. I'm so happy, my pc lives on. The only original component now is the MS-7168 mobo, which may well turn out to be immortal at this rate.

I didn't eben need to re-install xp! I did ensure I had the latest BIOS and installed the AMD dual core optimizer, which is available from the AMD website.

I guess that's the end to this saga.

Ian
 06/20/2010 07:12 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

Hi,

I have an Orion MS-7168 vers.01 and AMD Athlon 64 3400+ and would like to upgrade the processor to AMD Athlontm 64 X2 4200+ (ADA4200DAA5BV) but need to be certain they are compatible.

The mobo is socket 939 as is the X2 4200+ but my concern is that i can only find information listing support for AMD Sempron, Athlon 64 and Athlon 64FX processors.


links to my mobo and the x2 4200+:

Orion MS-7168

x2 4200+

Thanks, Ian.
 06/21/2010 10:44 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
jsktx
Fanboi

Posts: 86
Joined: 07/24/2008

Going soley on the specifications I would say no. The BIOS is probably not programed for the Athlon X2 line of 939 processors.

-------------------------
Dell Inspiron 531 - AMD Athlon 64 X2 6400+ 3.2Ghz - 8GB Dual-Channel DDR2 SDRAM 800MHz - WD 320GB 7200RPM SATA - ASUS GeForce 210 1GB Silent - LG GSA-H73N 16X CD/DVD+/-RW - Antec NeoPower 430W PSU - Windows 7 x64 SP1 - Dell 19" SE198WFP Widescreen Monitor

Dell Vostro 460 - Intel Core i7 2600 @ 3.4Ghz - 16GB Daul Channel DDR3 @ 1333Mhz - Kingston 240GB SATA III SSD - Seagate 320GB SATA HDD - 16X DVD-ROM - 16X DVD-RW - Windows 7 x64 SP1 - Dell E2211H 22" Widescreen Monitor
 06/21/2010 11:47 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
go_for
Alpha Geek

Posts: 3217
Joined: 01/21/2006

It is an OEM board made y MSI, based on this:

RS480M2

http://www.msi.com/index.php?f...ncat_no=1&prod_no=167

The original MSI version does support X2.

Did you see if PackardBell has provided BIOS updates for this board?

-------------------------
 06/21/2010 03:01 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

hmmm well, packard bell have totally stopped supporting my model (imedia 1517) it seems - all the information has been removed from their website.

heres the info on my current bios:

BIOS Type: American Megatrends
BIOS ID: 63-0100-000001-00101111-041806-ATHLON64
BIOS Signon: 0AAAA000
BIOS Date: 20060418
BIOS Vendor: American Megatrends Inc.
BIOS Version: V3.07
BIOS Size: 524288
Chipset: Athlon 1100 rev 0
OEM Sign-on: BIOS Date: 04/18/06 17:38:25 Ver: 08.00.12
Motherboard Name: NEC COMPUTERS INTERNATIONAL
Motherboard Model: MS-7168
System Name: To Be Filled By O.E.M.
System Model: To Be Filled By O.E.M.
Base Manufacturer: NEC COMPUTERS INTERNATIONAL
Base Product: MS-7168


i tried to find some help at the NEC website but again, they appear to have disowned my hardware. 5 years seems a very long time right now :/
 06/21/2010 03:43 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
go_for
Alpha Geek

Posts: 3217
Joined: 01/21/2006

In this translated thread there is a user that appears to have an X2 3800+ in that motherboard.

http://translate.google.com/tr...26v_pr%3D1&sl=fr&tl=en

-------------------------
 06/22/2010 08:58 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

still seems vague. i've emailed NEC, maybe they'll even reply!
 08/15/2010 06:48 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sb118
Lurker

Posts: 4
Joined: 08/15/2010

Just found this thread via google.

Did you get any joy with running a dual core chip in this board? (i've got exactly the same machine, seems to have been erased from history as far as the manufacturer sites are confirmed!)
 08/16/2010 06:27 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

Hi

I still haven't attempted it, but would love to know if you succeed.
 08/16/2010 11:17 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sb118
Lurker

Posts: 4
Joined: 08/15/2010

I've been looking for an updated bios for about a week now and this thread is the nearest i've come to a solution!

All the links i've found relate to before PB changed their website layout and everything gets redirected to the "country selection" and doesn't go to the requested link afterwards.

There MUST be an update out there somewhere, mine doesn't even recognise a 1TB drive correctly, it shows as 100g in the bios but is fine in windows.
 08/16/2010 01:29 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

i have a bios update from 2006 but thats the latest i can find. i bought mine in 2005 so it's newer than the one it came with. i can find it and pass it on if you like?
 08/16/2010 04:44 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sb118
Lurker

Posts: 4
Joined: 08/15/2010

That would be great, thanks

email to bigbadstevieboy@hotmail.com please

Much appriciated.

If it works with the bigger drive, i might just pick up a cheap dual core and give it a try, if it doesn't work i can always sell it on again.
 08/16/2010 04:46 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

will sort it out later tonight, matrix on tv right now! - i think it's on one of my ext drives
 08/17/2010 07:26 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

hi. i can't find my copy of the bios but amazingly i've found a forum discussion that includes a download for it. i'll post the link to the forum.


forum discussion (the link to the download is 2nd from bottom on page 1):

http://forums.mydigitallife.in...or-MSI-MS-7168-please



hope this helps, i haven't actually checked the file.
 08/21/2010 03:11 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sb118
Lurker

Posts: 4
Joined: 08/15/2010

Brillian,t thanks.

Board updated fine but it still has trouble seeing the new larger drive. Looks like new mobo time

Thanks for your help.
 08/22/2010 07:15 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

Unbelievably, a very helpful person has advised me that they are actually using an AMD 4200 x2 with an MS-7168!!


http://www.tomshardware.co.uk/...essor-upgrade#t1917969
 09/17/2010 12:11 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
subbywubby
Lurker

Posts: 24
Joined: 08/28/2009

Answer Answer
I'VE DONE IT!!!!!

So, I thought "what the heck" and got myself a 4200 x2 and just installed it - and it works perfectly! Amazing. I'm so happy, my pc lives on. The only original component now is the MS-7168 mobo, which may well turn out to be immortal at this rate.

I didn't eben need to re-install xp! I did ensure I had the latest BIOS and installed the AMD dual core optimizer, which is available from the AMD website.

I guess that's the end to this saga.

Ian
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information