AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Help how much should the 12V rail amperage be for 4200+
Topic Summary:
Created On: 06/03/2006 12:40 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 06/03/2006 12:40 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zuala77
Member

Posts: 57
Joined: 04/26/2006

Hi...i just wanted to know as i am overclocking my 4200+ cpu @2.5 GHz and kingston Ram @DDR 433 timing is 2.5-3-3-8 and is prime stable...without upping the VCORE and as i tried for 2.6 with..1.45 it failed Prime95 and i increased the ram and the Vcore it stilled failed Prime95 meanwhile my Ram was running 2 DDR 400...and the more i increased power through VCORE it stilled failed and i lowered my HT to 3..but of no use..so i am thinking, is it my PSU..what is the Minimum for my system.....I am using 450 Watt -12V-19A...is this sufficient.......and as for my ram i think running @2.5GHZ with stock VCore ,Multiplier,HTT and DDR -@433 oc..it is prime stable...so i think that even @ 2.6GHZ and lowering my DDR ram to 400 it will be ok ,so can it be my PSU?
And also i am not in SLI mode as i had removd my other Graphics card

-------------------------
AMD 64X2 4200+
512X2 Kingston Hyperx
7800GTX X 2 SLI
Aquatec Liquid cooler
K8Neo4 Platinum
Ultra4 Chipset
 06/03/2006 02:00 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
kirbalo
Senior Member

Posts: 610
Joined: 06/22/2004

As far as I've seen, Prime95 failures don't result from Power Supply issues. You WILL reach a maximum eventually when OC'ing any CPU, regardless of how high you crank up the voltage. Some do just better than others, and some just become better "heaters" as you up the core voltage... /blink.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":blink:" border="0" alt="blink.gif" />

Now, the 19A on your 12V is pretty low. You could invest in a newer power supply that has the rails configured differently, i.e. the newer specs. place more power on the 12V rails instead of the 5V rail...

An extra Power Supply on hand is always beneficial for anyone who builds their own, or fixes their own stuff... /dry.gif" style="vertical-align:middle" emoid="<_<" border="0" alt="dry.gif" />

-------------------------
My Rigs:

Athlon 64 3400+ (CG) @ 2.4GHz, Asus K8N-E Deluxe, 2 GB OCZ DDR400, BFG nVidia 6800OC 128MB, Seagate 200GB PATA, Seagate 160GB PATA, Dual Boot XP and x64, Antec 350W Mid-Tower

Athlon 64 3400+ (E3) @ 2.4GHz, Asus K8N-E Deluxe, 2 GB OCZ DDR400, eVGA nVidia 6800 128MB, Seagate 320GB SATA, Vista x64, Antec 350W Mid-Tower
 06/03/2006 04:42 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zuala77
Member

Posts: 57
Joined: 04/26/2006

sorry...for my mistake...it is not Prime 95 that i am using....its OCCT...like i said...now i am @ 2.5 GHZ and memory @DDR=433...and my temps are CPU=28C and mobo =31 C......and @ load 37c max ,OCCT stable

ANd here is my Benchmarking test result with Sissoftsandra and Pc wizard

Whetstone (FPU) : 7679 MFlops
Whetstone (SSE2) : 9908 MFlops
Dhrystone (ALU) : 21081 Mips

Ram benchmark

Latency : 48 ns (120 cycles)
Bandwidth Efficiency Float : 144%
Bandwidth Efficiency Int. : 159%

and as far as the performance from benchmarking my 4200+ is running better than 4800+ cpu stock,so do u guys think this is the limit for ocing and cant go on

-------------------------
AMD 64X2 4200+
512X2 Kingston Hyperx
7800GTX X 2 SLI
Aquatec Liquid cooler
K8Neo4 Platinum
Ultra4 Chipset
 06/03/2006 04:58 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
eirc_cootw
Member

Posts: 98
Joined: 05/29/2006

"Now, the 19A on your 12V is pretty low. You could invest in a newer power supply that has the rails configured differently, i.e. the newer specs. place more power on the 12V rails instead of the 5V rail..."

since when is nearly 20 amps low?



-------------------------
Cpu: Athlon 64 3000+ (2252mhz) Mobo: ECS k8m800-m2 Ram: 1.5GB
Harddisk: Maxtor 160GB Hd 8MB cache 7200rpm ata133 Video: Nvidia Geforce 6800oc| Other: Ati tv wonder
Monitor: Samsung SyncMaster 997df Optical: Lite-on dvd-rw
 06/04/2006 06:53 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
aBg_rOnGak
Fanboi

Posts: 92
Joined: 04/23/2006

May be it's prob lies wit low amps, overall.wit OCed X2,7800gtx sli, n other stuff, IMO need more stable Watt n Amps

-------------------------
PII X4 955BE UC 2.00GHz|MSI 770-C45|OCZ XTC 1333 4GB Kit|WDC Black 1TB|WDC Blue 500GB|Galaxy 8600 GT OCed OC Version|Xig. HDT S1283+Delta 190CFM Fan|TT V3 Black Ed. + 3 CM Long Life Fan|Samsung IDE DVD+-RW + DVD Combo
 06/04/2006 09:01 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
tommyk2005
Member

Posts: 132
Joined: 04/08/2006

quote:

Originally posted by: peters05
Hi...i just wanted to know as i am overclocking my 4200+ cpu @2.5 GHz and kingston Ram @DDR 433 timing is 2.5-3-3-8 and is prime stable...without upping the VCORE and as i tried for 2.6 with..1.45 it failed Prime95 and i increased the ram and the Vcore it stilled failed Prime95 meanwhile my Ram was running 2 DDR 400...and the more i increased power through VCORE it stilled failed and i lowered my HT to 3..but of no use..so i am thinking, is it my PSU..what is the Minimum for my system.....I am using 450 Watt -12V-19A...is this sufficient.......and as for my ram i think running @2.5GHZ with stock VCore ,Multiplier,HTT and DDR -@433 oc..it is prime stable...so i think that even @ 2.6GHZ and lowering my DDR ram to 400 it will be ok ,so can it be my PSU?
And also i am not in SLI mode as i had removd my other Graphics card


try the antec trupower 2 550 watt thats what im usin dude works great dual 12v rails 19a + 19a

-------------------------
AMD Opteron 170 CCBBE@2800Mhz,1.4125 Volts, Zalman CNPS9500 LED/Asus A8N32SLI-Deluxe/BFG 7800GT OC SLI 450-1100/Mushkin Redline PC4000 2x1GB @DDR510MHZ@2.75 Volts,3-3-2-7/WD 320GB and 250GB 8MB 7200RPM/Raidmax Cobra Case/Antec True Power 2 550 Watt/Creative X-Fi XtremeMusic/Altec Lansing MX5021/DcLcd 19in 8ms LCD/Windows XP 32 Bit Professional
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information