AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Thunder K8QS Pro (S4882) incompatible with 4 x 852
Topic Summary:
Created On: 04/06/2005 10:30 AM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 04/06/2005 10:30 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
a1k
Junior Member

Posts: 4
Joined: 04/06/2005

The page:

http://www2.amd.com/us-en/recm...ilHa...l?queryID=90173' ">http://www2.amd.com/us-en/recm...,00.html?queryID=90173

States that this board supports the Opteron 852 processor. Can anybody shed any light on what bios version was used to perform this validation. Tyan support says they do not yet have a bios available which supports the 852.

We cannot get our K8QS Pro to post with 4 x Opteron 852 processors installed.

Perhaps this page should be amended as this is an expensive configuration which does not work at the moment.
 04/07/2005 06:58 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
derGhostrider
Case Modder

Posts: 1465
Joined: 04/04/2004

This page: http://www.tyan.com/support/ht...thlo...on_opteron.html' ">http://www.tyan.com/support/ht...lon_duron_opteron.html list only 850s as being compatible.
The AMD-site says: "Bios: 02/22/2005 or later."
Compared to the Tyan site this has to be 02/23/2005 = 1.04b.

Nevertheless, I don't want to start guessing things I don't know.
Did you already flash the newest available BIOS revision? That would be my first try. (with an already compatible CPU of course)

-------------------------
Regards,
  Ghostrider

·CPUs - 2*Opteron 246
·Mainboard - Tyan Thunder K8W S2885ANRF
·RAM - 4*Corsair TwinX1024RE-3200LL (4GB, 8*512MB, DDR400, 2-3-2)
·Graphics - HIS IceQ-II X800Pro
·HDD - Western Digital Raptor WD740GD, 74GB, 10k
·RAID - 3Ware 7850, 64bit PCI, 8chn hardware RAID
·RAID-HDDs - 5*WD800JB
·Optical - 1*SlimSize CD-ROM; 1*NEC7441 DVD-RW
·Sound - Creative SoundBlaster X-Fi Elite Pro

 04/07/2005 08:57 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
a1k
Junior Member

Posts: 4
Joined: 04/06/2005

We have tried 1.04b and the beta bios on the Tyan bios page. Neither work for us, and Tyan tech support has confirmed they don't for them either. They say a new bios may be available in 2 weeks.

So it looks like the Tyan page is right, but the AMD page is wrong. Perhaps AMD have been a little too eager to list the 852 as supported on the Thunder K8QS Pro, in light of the fact they have no other bare motherboard in the database which can run 852s.

We would have gone with 850s had we known bios support from Tyan would be so tardy.
 04/18/2005 02:31 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PoweredByTYAN
Junior Member

Posts: 6
Joined: 04/18/2005

The issue has to do with Ex stepping support. There isn't a BIOS available for the S4882 that supports Ex stepping processors yet. Tyan is working on resolving this and is currently qualifying a BIOS that should be available as a beta later this week.

All Opteron 852s are of the E4 stepping and Tyan has corrected their website to show that processor support for the S4882 is only up to opteron 850 CPUs. Note that you will have the same problems if you are using E4 stepping 850s though.

Keep an eye out on their website for a 1.05 beta. There 1.04d still doesn't support the 852 CPUs at this time.
 04/21/2005 05:39 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
FistiCuff
Junior Member

Posts: 19
Joined: 04/19/2005

The BIOS that you are looking for should be up by Friday of this week. It is purported to have the E4 stepping support that you require.

S4882 BIOS Page' ">http://www.tyan.com/support/html/b_s4882.html

Happy Computing...
FistiCuff

-------------------------

FistiCuff can also be found at...
Multicore CPU Forum (AMD - IBM - Intel)' ">http://www.dualcoreforum.com
64-bit Application Architects' ">http://www.64bitprogrammers.com
 04/22/2005 06:15 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
FistiCuff
Junior Member

Posts: 19
Joined: 04/19/2005

BIOS Flash Update...

The flash.bat file included in the BIOS update needs to be edited in order for it to flash. The line should read like the following.

phlash16 4882E100.rom /mode=3

Instead of reading
phlash16 4882E100.rom /i /c /s /mode=3

This change will probably be noted on Tyan's website today or monday. I found out the hard way.

Happy Computing...
FistiCuff



-------------------------

FistiCuff can also be found at...
Multicore CPU Forum (AMD - IBM - Intel)' ">http://www.dualcoreforum.com
64-bit Application Architects' ">http://www.64bitprogrammers.com
 05/01/2005 02:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
MrFrustration
Member

Posts: 66
Joined: 02/15/2004

Has anyone thoroughly tested the VE1.00 yet?

I'm not going to be placing any new orders with Tyan ever again. Between the neverending litany of problems, the utter lack of support, and the complete disaster that the 1.04b BIOS was[1] it's cheaper to overbuild to an Iwill H8505.
[1] I can't discuss the problems in detail - the details are under NDA from a 3rd Party.

-------------------------
MrFrustration
"i was overclocking before you could even say jumper!"
EcoNews: Nuclear fuel rods to be replaced with Intel Itanium2 processors. "Itanium2 produces far more heat while doing even less," say physicists.
disclaimer: the opinions expressed do not necessarily represent those of any other parties. but feel free to agree anyways.
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information