AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: HELP! Optron254 processors running max allthe time
Topic Summary:
Created On: 01/27/2006 03:27 AM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 01/27/2006 03:27 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
254optron2
Junior Member

Posts: 4
Joined: 01/27/2006

I have a Fujitsu-Siemens Celsius V830 workstation with 2 optron 254 processors. Workstation has two operating systems Linux-Suse10 and XP (pro32).

When running in XP both processors are running max all the time (and so do fans).

When running linux fans become silent. I updated the BIOS to latest version. Updated Optron drivers. Nothing helps.

Can some one help?
 01/27/2006 09:41 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Sunset1
Member

Posts: 120
Joined: 06/30/2005

QUOTE(254optron2 @ Jan 27 2006, 03:27 AM)I have a Fujitsu-Siemens Celsius V830 workstation with 2 optron 254 processors. Workstation has two operating systems Linux-Suse10 and XP (pro32).

When running in XP both processors are running max all the time (and so do  fans).

When running linux fans become silent. I updated the BIOS to latest version. Updated Optron drivers. Nothing helps.

Can some one help?
[right][snapback]606486[/snapback][/right]



I started writing the usual you might consult your dealer note but re-read your multiple installations and figured your expertise was up there a bit.
I have to ask the standard questions. Are you running any Anti-virus solutions or Sypware programs? Anti-trojan stuff also might be included in Anti-Virus.

I get full cpu utilization from a distributed computing client Folding@home. I have dual 246 opterons in a supermicro board and chassis.

I would double check with a email to the motherboard manufacturer Fujitsu-Siemens or whoever, and double check for heat related issues to make sure you are running at a safe temp while you figure it out.

I found my fan situation was in the bios but the processor did NOT have the same issues as yours. They ran at appropriate speeds and cpu utilization.

Good luck
Sunset1

P.S. Possibly forward your post in a email to AMD support web site? For attention.

-------------------------
[FONT=Courier][SIZE=7][COLOR=blue][QUOTE]
"Moores Law says the computing power will double in speed every 18 months but Murphy's Law says the chip won't fit your motherboard and you will need a upgrade." Sunset1
 01/29/2006 08:50 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Bitey
Elite

Posts: 1492
Joined: 10/07/2003

Whats using all the resources in the taskmanager, or is it the system idle process?
 01/30/2006 05:30 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
254optron2
Junior Member

Posts: 4
Joined: 01/27/2006

QUOTE(Bitey @ Jan 30 2006, 02:50 AM)Whats using all the resources in the taskmanager, or is it the system idle process?
[right][snapback]608952[/snapback][/right]


Taskmanager shows 0 to 3% usage of processors. There is no heavy application running. I use dual boot. Computer is working fine under Linux (SUSE10 64bit). It seams that SpeedStep is not working under XP.
 01/30/2006 01:27 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
manuel@64bit
Junior Member

Posts: 7
Joined: 01/30/2006

QUOTE(254optron2 @ Jan 27 2006, 02:27 AM)I have a Fujitsu-Siemens Celsius V830 workstation with 2 optron 254 processors. Workstation has two operating systems Linux-Suse10 and XP (pro32).

When running in XP both processors are running max all the time (and so do  fans).

When running linux fans become silent. I updated the BIOS to latest version. Updated Optron drivers. Nothing helps.

Can some one help?
[right][snapback]606486[/snapback][/right]



Check your ACPI Settings in Bios...

-------------------------
Pagerank,Suchmaschinenoptimierung,Counter,Search engine optimization,Datenrettung
 01/30/2006 08:32 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Bitey
Elite

Posts: 1492
Joined: 10/07/2003

yeah, make sure acpi and "powernow" are enabled in the bios, speedstep is intels power management thingy.
 01/31/2006 04:39 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
254optron2
Junior Member

Posts: 4
Joined: 01/27/2006

quote:

Originally posted by: Bitey
yeah, make sure acpi and "powernow" are enabled in the bios, speedstep is intels power management thingy.


There is no such settings in Bios. Available power settings are:
ACPI Resume on PS/2 device
ACPI S3
Wake on PMI
 01/31/2006 06:03 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
derGhostrider
Case Modder

Posts: 1465
Joined: 04/04/2004

The online-support from Fujitsu-Siemens does not help very much. I tried to find the manual but all manuals that I found said something like: "For BIOS settings look into the BIOS-settings-manual." But THAT manual does not exist. :-/

-------------------------
Regards,
  Ghostrider

·CPUs - 2*Opteron 246
·Mainboard - Tyan Thunder K8W S2885ANRF
·RAM - 4*Corsair TwinX1024RE-3200LL (4GB, 8*512MB, DDR400, 2-3-2)
·Graphics - HIS IceQ-II X800Pro
·HDD - Western Digital Raptor WD740GD, 74GB, 10k
·RAID - 3Ware 7850, 64bit PCI, 8chn hardware RAID
·RAID-HDDs - 5*WD800JB
·Optical - 1*SlimSize CD-ROM; 1*NEC7441 DVD-RW
·Sound - Creative SoundBlaster X-Fi Elite Pro

 02/08/2006 07:41 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
254optron2
Junior Member

Posts: 4
Joined: 01/27/2006

quote:

Originally posted by: 254optron2
I have a Fujitsu-Siemens Celsius V830 workstation with 2 optron 254 processors. Workstation has two operating systems Linux-Suse10 and XP (pro32).

When running in XP both processors are running max all the time (and so do fans).

When running linux fans become silent. I updated the BIOS to latest version. Updated Optron drivers. Nothing helps.

Can some one help?


I finally solved the problem. I changed the power scheme to "Portable/Laptop" in "Power Options" (under Control Panel). Frequency of processors droped to 1000Mhz and fans are working silent.
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information