AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: 1045T not capable of 32GB DDR3 ?
Topic Summary: is it themotherboard or the cpu or the ram?
Created On: 07/16/2012 08:55 AM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 07/16/2012 08:55 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sgtfoo
Fanboi

Posts: 52
Joined: 07/25/2008

I'm running a server for virtualisation at home for sandboxing and wanted some serious ram for allocating.

Started with 2 sticks of Team Group RAM totaling 16GB of RAM
Started with 2 sticks of COrsair RAM totaling 16GB of RAM
Got an Asus M5A97 mobo.
Got an AMD Phenom2 1045T.

When I started out, I was running 32GB of RAM, and as such in the UEFI.
I later had a system crash that led to checking the RAM with memtest.

1 stick looks to have been bad.

I now am using all the same model of Corsair sticks totaling 32GB RAM.

... still only 16 GB of RAM showing in UEFI.
The motherboard sees the sticks in the SPD page, but it's not addressing all 32GB. Instead only 16.

I've tried adding voltage to 1.5v; tried reseating/swapping around the sticks; tried memtest; resetting the CMOS.

Any help?

-------------------------
> SgtFoo <
Antec P183; AMD PhenII x6 1100T 3.7Ghz @ 1.4v + Antec Kuhler 620; Asus M3A78-T; OCZ 4x2GB RAM; 3x500GB SATA2 7200RPM HDDs; Asus Radeon HD6850 1GB video; 4x120mm Scythe S-Flex 1600RPM fans; Corsair TX750w PSU; Win7Pro x64/ F17 x64
 07/16/2012 10:14 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Canis-X
The Frozen One

Posts: 4142
Joined: 01/19/2009

Silly question, are you running the latest BIOS/UEFI version that is out?

What motherboard are you using (sorry to ask seeing your sig is populated but doesn't appear to match what you are referring to)?

-------------------------
The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.
 07/17/2012 10:08 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sgtfoo
Fanboi

Posts: 52
Joined: 07/25/2008

Motherboard is M5A97 and the BIOS/UEFI is latest 1208 version.

(my sig machine is different from my server)

-------------------------
> SgtFoo <
Antec P183; AMD PhenII x6 1100T 3.7Ghz @ 1.4v + Antec Kuhler 620; Asus M3A78-T; OCZ 4x2GB RAM; 3x500GB SATA2 7200RPM HDDs; Asus Radeon HD6850 1GB video; 4x120mm Scythe S-Flex 1600RPM fans; Corsair TX750w PSU; Win7Pro x64/ F17 x64
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information