AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Athlon X2 QL-65 processor anybody?
Topic Summary:
Created On: 06/30/2009 02:26 AM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 06/30/2009 02:26 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
AngrySam
Junior Member

Posts: 2
Joined: 06/30/2009

Just traded in a Gateway laptop with a RM-72 processor because it had a flaky keyboard. Apparently the entire line of Gateway MD laptops is that way. Got a Toshiba Satellite L505D-S5965 with an Athlon X2 QL-65 processor.

Runs decent, but I can't find any info about that processor. All I know is that its 2.1Ghz, dual core. All searches on the AMD website come up not found. The highest model number I came across is the QL-64.

Does anyone have any info about this processor? I see that HP is using them in some of their laptops as well. How does it compare to the Turion RM-72 processor I just gave up?
 06/30/2009 09:55 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
weinter
Deprecated

Posts: 321
Joined: 11/08/2008

BTW it is QL-64
It is similar to RM-72 except there are only 2 Power State instead of 3
And it has lower HyperTransport bandwidth although it doesn't matter much.
You might be interested in undervolting it to conserve power.

-------------------------
Acer Aspire 4530
AMD Turion X2 2.1GHZ RM-72 1MB L2 Cache
4GB DDR2 667MHZ
NVIDIA 9100M G
320GB WD BEKT
http://aspiregemstone.blogspot.com/
 06/30/2009 10:53 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
AngrySam
Junior Member

Posts: 2
Joined: 06/30/2009

Is it actually a QL-64?
Here's something I just found, QL-65 seems to have slightly better HyperTransport bandwidth than QL-64 (2000Mhz vs 1800Mhz). But you're probably right, the difference might not matter to me...
http://www.cpu-world.com/CPUs/...%20AMQL65DAM22GG.html

http://www.cpu-world.com/CPUs/...%20AMQL64DAM22GG.html



Here's the Toshiba spec sheet listing it as QL-65, M780V chipset, etc...
http://cdgenp01.csd.toshiba.co...ellite_L505D-S5965.pdf

Edited: 06/30/2009 at 12:40 PM by AngrySam
 06/30/2009 01:09 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
weinter
Deprecated

Posts: 321
Joined: 11/08/2008

LOL didn't notice QL-65 is new.
Good for you.
HT link speed is identical to RM-72 except for the 2 power state while RM-72 has 3. (I am holding RM-72)
Everything else is identical.
More importantly undervolting is recommended (by me) to reduce heat produced and power conserve for AMD CPU.
K10STAT should work for you.

Ignore the 950X2 MHZ HT, as yours is 500MHZX2

-------------------------
Acer Aspire 4530
AMD Turion X2 2.1GHZ RM-72 1MB L2 Cache
4GB DDR2 667MHZ
NVIDIA 9100M G
320GB WD BEKT
http://aspiregemstone.blogspot.com/

Edited: 07/01/2009 at 02:23 AM by weinter
 07/22/2009 12:37 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
darth_sidious
Junior Member

Posts: 10
Joined: 07/21/2005

Hi.

Anybody knows what the maximum temperature for this processor (QL64) is?

Thanks.
Joe.

-------------------------
CPU1:
AMD Sempron Processor 3100+
ECS K8M800-M2
512MB DDR PC3200 Kingston.
80GB Western Digital.
40GB Seagate.
DVD-RW LG
Combo LG 16X/52X/32X/52X
Fedora 7

CPU2:
Compaq Presario 7476
AMD K6-2 533MHZ
(2*128MB) JetRam DIMM PC133.
40GB Seagate.
CD-ROM Compaq 40X
CD-RW (Unknown) 32X/12X/40X.
Windows 98 SE.
 12/01/2009 06:56 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Sigma.Ctrl
Junior Member

Posts: 1
Joined: 12/01/2009

The same question... I'm getting up to 80ºC (176º Fahrenheit)... is that normal? Anyone?
 12/01/2009 08:56 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Heffy
Case Modder

Posts: 625
Joined: 03/06/2008

Maximum temperature listed is 100°C. So, provided that 80°C is the load temp, it should be OK. Mine's a QL-62 and it idles at around 50°C, at load I've seen it reach the higher 70's°C.

QL-64
 04/16/2012 07:55 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
wild bill
Lurker

Posts: 1
Joined: 04/16/2012

hi i have 2 machines one is an emachine 442 with a v160 runs nice the other is a aspire 5536 with a ql64 runs great idles at 43 and loaded up reaches 65 i did how ever make some mods to the laptop like open up the vents below the cooling fan some thing which i think acer did not realize they should have done this droped my temps by 10 degrees
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information