AMD Processors
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: amd chipset vs nforce chipset
Topic Summary:
Created On: 07/14/2009 12:23 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 07/14/2009 12:23 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

hi,

could someone tell me if the following statement is true or false :

" amd processor + amd chipset motherboard + ati/amd graphic card is better than amd processor + nforce chipset + nvidia graphic card "

justify your answer and no partiality please..
 07/14/2009 01:43 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

not true and false

AMD chip sets tend to me more sound and OC higher then Nvidia chip set = true

AMD chip set and AMD CPU run flawless with Nvidia GPU = true

AMD CPU and AMD GPU run flawless with nvidia chip set = true

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 02:11 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

ok, if you are given an option like :

1. phenom 955 BE with 750 fx motherboard with gtx 260
2. phenom 955 BE with 980a motherboard with gtx 260..

what would u chose?

would you wish to take any amd gfx cards into picture? go ahead..

I currently own a amd 6000+ on an asus m2n32 sli deluxe motherboard with 4 gb corsair xms2 ram and gtx 260..

what would be my "best" upgrade path?
 07/14/2009 02:31 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

phenom 955 BE with 980a motherboard with gtx 260..

as for Ati or Nvidia , Nvidia wins my pick hands down

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 02:34 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

so you say, I could safely buy a 955 BE with a asus m4n82 deluxe and be "happy thereafter" ?

will I have no regrets for not taking amd 750 fx boards?

will it perform better than 750 fx boards or atleast equal to it?
 07/14/2009 02:38 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

if not pass it.

980a is a decent chip set and newer tech then the 750 FX.

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 02:41 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

somebody suggested me to buy a phenom II 550 and unlock the core to make it quad..

is that a viable option ?
 07/14/2009 02:44 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

absolutely NOT.

AMD locked them for a reason. They failed and where locked down and sold as a dual.

But giving your getting the AM2+ DDR 2 setup get the 940 BE bud its Identical to there 955 clock for clock.

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 03:05 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
mbjbdc
Overclocker

Posts: 657
Joined: 04/01/2005

the 720 is nice if you overclock

-------------------------
Biostar TA-990FXE-Extreme
amd-fx8120 @3.7 1.2750 V
corsair ddr3-1866 16GB
ocz-vertex3-240
windows 8 rtm

Edited: 07/14/2009 at 03:27 PM by mbjbdc
 07/14/2009 03:12 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

ya.. now that makes sense.. I could use it on current motherboard..
 07/14/2009 03:13 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

Originally posted by: PC-GURU -



But giving your getting the AM2+ DDR 2 setup get the 940 BE bud its Identical to there 955 clock for clock.


ya.. now that makes sense
I could use it on current motherboard..
 07/14/2009 03:36 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
mbjbdc
Overclocker

Posts: 657
Joined: 04/01/2005

what board do you have?

-------------------------
Biostar TA-990FXE-Extreme
amd-fx8120 @3.7 1.2750 V
corsair ddr3-1866 16GB
ocz-vertex3-240
windows 8 rtm
 07/14/2009 03:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

I have a m2n32 sli deluxe from ASUS
but, if I go 940 with this m2n 32 sli motherboard, am I losing something?
or is t a worthy upgrade?
or should I change the mobo too?
 07/14/2009 04:14 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
B-Shot
Case Modder

Posts: 1212
Joined: 05/18/2009

IMO I try to match the MB chipset with GFX being used.
A matched chipset and gfx card will give you a 2%-5% gain in gaming.
If your MB dosent preform well replace it. Im not sure if your MB supports the 940
the ASUS site is down at the moment
you may have to update your bios for the 940.
 07/14/2009 04:17 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
mbjbdc
Overclocker

Posts: 657
Joined: 04/01/2005

according to asus website board does not support 940
sounds like back to square one.

-------------------------
Biostar TA-990FXE-Extreme
amd-fx8120 @3.7 1.2750 V
corsair ddr3-1866 16GB
ocz-vertex3-240
windows 8 rtm
 07/14/2009 04:18 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

ya, i have confirmed from various sources (unofficial) that 940 BE is used on this board, after flashing to 2205 or higher bios.. asus says it doesn't support, but the 2205 bios supports..
look at this :
http://www.overclock.net/amd-m...i-m2n32-sli-club.html

but I am afraid, I'll be losing the 4ghz htt and the overclocking capabilities.. what say?

then what is the worthy upgrade right now?
1. buy an 955 BE with amd chipset + ddr 3 ram and stay with gtx 260?
2. buy a 940 BE with current setup?
3. dont buy anything right now ?
4. how about buying a 955 with some low end 780a mobo and changing when there is a better chance? (in about 4 or 5 months ?)
 07/14/2009 04:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

my take

get the 260 GTX 216 proc and 940 BE with decent after market cooling and try it out on your board first.

Then get a new board if needed.

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 04:22 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

Originally posted by: PC-GURU -

my take



get the 260 GTX 216 proc and 940 BE with decent after market cooling and try it out on your board first.



Then get a new board if needed.


I already have this 260 gtx.

so far, my system is 6000+ , m2n 32 sli deluxe, xfx 260 gtx, 4 GB corsair xms2 ram
 07/14/2009 04:27 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
PC-GURU -
Lurker

Posts: 8018
Joined: 11/11/2008

then dude get the 940 BE and OC that sucker to 3.5 to 3.7 Ghz and game hard lol.

No need to get a new motherboard unless you have to.

-------------------------
AMD phenom II 1090T @ 4.23 Ghz custom water cooled
Asrock 890 FX deluxe 3 mother board
4 GB DDR 3 1600 @ 1688 Mhz 7 7 7 24 T1 2688 Mhz NB
2x 1 TB WD Sata III 64 mb cache HDD,s raid 0
2x 5870 HD @ 1015/1300 Asus reference
Dual OS win 7 x64 ultimate & win 7 x32 Ultimate (bench os)
 07/14/2009 04:34 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
shrinath_m2
Junior Member

Posts: 14
Joined: 07/14/2009

Originally posted by: PC-GURU -

then dude get the 940 BE and OC that sucker to 3.5 to 3.7 Ghz and game hard lol.



No need to get a new motherboard unless you have to.


seems right to me too
thank you

just wanted to make sure, that I am not losing anything by keeping the same mobo.

because, if it happens like , I buy a 940 BE and if that doesn't go too well with this board, then i'll feel I could have bought a 955 BE with new mobo altogether..
Statistics
112018 users are registered to the AMD Processors forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.



Contact AMD Terms and Conditions ©2007 Advanced Micro Devices, Inc. Privacy Trademark information