Topic Title: 7950 problems
Topic Summary:
Created On: 12/12/2012 07:53 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 12/12/2012 07:53 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

Graphics Card
XFX Double D Radeon 7950

AMD Catalyst Driver Version, and Driver History
12.10, upgraded a couple weeks ago from 12.4

Operating System
64-bit Windows 7

Issue Details
2 issues:

-issue 1:  when monitor goes to sleep, monitor doesn't turn off--backlight stays on.  only started happening since updating from catalyst 12.4 to 12.10.  again, the display turns off, but the backlight stays on with a cursor on the screen.

-issue 2:  random restarts.  no warning at all, just a system reboot.  happens randomly when surfing the web, playing a game, working in MS word, etc.  does not appear to be caused by anything.  has happened ONLY since installing the card (only system change that was made).  I haven't tried changing out the power supply yet, but I doubt that's the issue as it started once I installed the new 7950.

Motherboard or System Make & Model
-Biostar TP55

Power Supply

PC Power & Cooling Silencer MKII 750W

Display Device(s) and Connection(s) Used
-single Samsung P2770 27" TN connected via DVI

Applications and Games
-both issues appaer to be independent of application

CPU Details
- Intel Core i7 860 stock

Motherboard BIOS Version
-American Megatrends v2.63

System Memory Type & Amount
-8GB (2x2gb kingston hyperx, 2x2gb patriot)

this setup was working with no issues pre-7950


Additional Hardware
Samsung 830 256gb SSD, onboard sound

Additional Details
-ran memtest and prime95




Edited: 12/13/2012 at 12:36 AM by quacktastic
 12/12/2012 09:11 PM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12480
Joined: 04/17/2008

Latest Intel chipset drivers?

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 12/13/2012 02:05 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

I just updated the chipset drivers.  I think they were up to date (as the last release for the mobo was apparently 2010), but I wasn't sure so I updated them anyway.  I'll post again if I'm still having problems.  Thank you for the suggestion.

 12/15/2012 05:09 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

I'm still having issues with the monitor not turning off, although I haven't had a random crash yet. *crosses fingers*

 12/16/2012 10:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
dmdilks
Button Masher

Posts: 234
Joined: 03/22/2008

Why did you update your drivers? Were you having problems before you up dated the drivers? Or the updated drivers were there and updated for the hell of it. Like I tell people all the time don't fix what isn't broke. Yes if you are having problems than try the newer driver. If it didn't work go back to the driver that was working.



-------------------------

GIGABYTE-GA-GA-X79-UP4 i7-3930K 3.20GHz, G.Skill 32gb DDR3 2133 Quad, His HD 7850 4GB, In Win Glacier 900W, COOLER MASTER HAF 932 , 256gb SSD, Win7 Ult-64bit, 32" LED TV
GIGABYTE-GA-990FXA-UD5R, FX-8150 3.60GHz AM3+ 8-CORE, Mushkin 8gb DDR3 1600, EVGA GTX 480-OC 1.5GB, Ultra 750W PSU, IN WIN BUC 101 Mid Tower, Win 7 Pro 64bit - Play around with computer

 12/17/2012 10:56 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

I was having issues with random restarts prior to the driver update.  I was trying to fix the random restart issue.  As the new video card was the only thing that changed, I figured updating the video drivers was a reasonable course of action.  

 12/17/2012 10:59 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

And I just had my first random restart since the intel chipset driver update.  

 12/17/2012 01:58 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
dmdilks
Button Masher

Posts: 234
Joined: 03/22/2008

Have you tried to put back in the old card and see if that takes care of the problem. There could be something wrong with the new card.



-------------------------

GIGABYTE-GA-GA-X79-UP4 i7-3930K 3.20GHz, G.Skill 32gb DDR3 2133 Quad, His HD 7850 4GB, In Win Glacier 900W, COOLER MASTER HAF 932 , 256gb SSD, Win7 Ult-64bit, 32" LED TV
GIGABYTE-GA-990FXA-UD5R, FX-8150 3.60GHz AM3+ 8-CORE, Mushkin 8gb DDR3 1600, EVGA GTX 480-OC 1.5GB, Ultra 750W PSU, IN WIN BUC 101 Mid Tower, Win 7 Pro 64bit - Play around with computer

 12/17/2012 02:13 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
dmdilks
Button Masher

Posts: 234
Joined: 03/22/2008

One other thing here is that board doesn't support 3.0 cards. Yes the card should be backward compatible and should work. I myself won't put a 3.0 card into a 2.0 board.



-------------------------

GIGABYTE-GA-GA-X79-UP4 i7-3930K 3.20GHz, G.Skill 32gb DDR3 2133 Quad, His HD 7850 4GB, In Win Glacier 900W, COOLER MASTER HAF 932 , 256gb SSD, Win7 Ult-64bit, 32" LED TV
GIGABYTE-GA-990FXA-UD5R, FX-8150 3.60GHz AM3+ 8-CORE, Mushkin 8gb DDR3 1600, EVGA GTX 480-OC 1.5GB, Ultra 750W PSU, IN WIN BUC 101 Mid Tower, Win 7 Pro 64bit - Play around with computer

 12/25/2012 12:42 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

So I have gotten windbg and read the memory dumps from the crashes, and they all indicate dxgmms1.sys as the likely culprit.  The default_bucket_ID is "WIN7_Driver_Fault" so I'm assuming that it's driver related, although I don't have much experience with memory dumps.  A quick google search of dxgmms1.sys does seem to indicate driver issues related to directx, but I'm out of my element.  Can anybody shed some light on this?  I'm at my wits end here. 

Also, to respond to dmdilks previous response:  the old card died, so trying it isn't an option.

 12/25/2012 03:38 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
OneGun
Peon

Posts: 38
Joined: 11/28/2012

Did you purge all the old drivers with a program like driver sweeper?You might wanna try reinstalling directx again also.This new drivers for 7 series cards seem to have all kinds od issues.You should reinstall 12.4 until they fix problems.

 12/26/2012 12:44 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
quacktastic
Peon

Posts: 7
Joined: 12/12/2012

I have tried driver sweeper, but I updated to 12.10 in an attempt to fix the problems I was seeing with 12.4 (the restarts were happening then too), so reinstalling 12.4 won't help.

Statistics
85472 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.