Topic Title: AMD 5870 showing 94% activity in idle state
Topic Summary: fan speed and clocks can't be manually sett
Created On: 01/13/2013 04:25 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
1 2 Next Last unread
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 01/13/2013 04:25 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

Hello

I have AMD Radeon 5870,PCI Expres 2,0 x16,BIOS Version 012.011.000.006,Memory Size 1024 MB,GDDR5,Core Clock 850MHz,Memory Clock 1200 MHz, Total Mem. Bandwith 153,6 GByte/s, Driver Packaging Version 9.002-120928m-149042C-ATI, Catalyst Version 12.10, 2D Driver Version 8.01.01.1266, Direct3D version 9.14.10.0926, OpenGL Version 6.14.10.11931, Catalyst CC version 2012.0928.1532.26058

Since not long ago my graphic card is showing some really bad behaviour.When I start my PC while on desktop in idle state CCC is showing 92-94% activity,and fans are blowing like crazy,temperature is risig to 100C untill I have dreaded BSOD.I tried to roll back drivers but no help there,that kind of behaviour is showing in 8 out of 10 times I reset ,y PC,and since I'm an avid gamer for last 20 yrs that kind of problem bugs me as hell,I can't even think about playing BF3 or crisys 2 without BSODing pleas help .I don't know if that is a harware or software problem.

 

 01/13/2013 04:34 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7027
Joined: 11/13/2009

When was the last time you removed your graphics card and cleaned it? When you updated the drivers, did you perform a clean install? Do you have the netframework 4.5 installed?

http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=444&threadid=162444&enterthread=y



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 01/13/2013 04:43 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

IDK about NETframework but will check,my PC was cleaned about one week ago GC included,I updated drivers today ,made clean install

 

 01/13/2013 04:47 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

I got Microsoft NETframework 4 and right below that one says Microsoft Netframework extended,do I have to install new one?

 

 01/13/2013 05:13 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7027
Joined: 11/13/2009

Netframework 4 is what AMD requires, however, there were problems with that version (Microsoft..not AMD) so there were 3 updates to it. Netframework 4.5 fixes all that...so I would update it just on principle. BTW...Microsoft update should have had a update for it...have you checked lately? When I mentioned cleaning...did you Remove the card and clean it? or just blew the dust out of the case? Did you run Driver sweeper when you installed the new drivers?



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 01/13/2013 05:21 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

Yeah I did remove my graphic card and cleaned it as good as I could ,as I did with the rest of my gear,do you think this is software or hardware issue?

 01/13/2013 05:23 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

and now I have installed NET f.4,5 restarted my PC and it did nothing ,only diference was that fans did not blow as hard from the start,but activity is still on 94% and temp. is rising,I'm guessing fans will start toblow as hell any min now

 

 01/13/2013 05:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7027
Joined: 11/13/2009

My bet/guess/ is software. I would reinstall the 12.10 drivers http://www.techpowerup.com/downloads/Drivers/ATI_Catalyst/old/ following the clean install method > http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=444&threadid=162444&enterthread=y

also > http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=444&threadid=162109&enterthread=y



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 01/13/2013 05:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

and my clocks are on overdrive but no overdrive is on,I mean I didn't turn it on and box is not ticked

 01/13/2013 05:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

Will do !

 01/13/2013 05:30 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7027
Joined: 11/13/2009

Try the reinstall I suggested.



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 01/13/2013 06:05 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

woooow this is just epic!!! now driver sweeper wont work at all!!!! It finds all sort of amd garbage but when i press clean it stops to respond...pffffff, not my day at all:-S

 01/13/2013 06:07 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7027
Joined: 11/13/2009

that is normal....it takes awhile. be patient grasshopper! Let it do its job.



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 01/13/2013 06:13 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

ok ,but when I check it out on my task manager it says that DS is not responding,doesnt that mean that it's blocked and must be restarted?

 01/13/2013 06:15 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

and is there an alternative to DS?

 01/13/2013 06:18 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

Oooooowwww I see what you mean.......

 01/13/2013 06:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

now to install 12.10 ...wish me luck

 01/13/2013 06:38 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

So is there any other steps to try because this did nothing,DS shows no garbage at all but my card is still showing 94% activity and temperature rising.? oh and I'm gratefull for your help m8

 01/13/2013 07:34 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Fishman
Button Masher

Posts: 289
Joined: 10/14/2011

This happened with my old 5870. I forget which driver version fixed it.

Just try older ones till its fixed.

Also.try starting a game and then exit.Now check the card.Mine went back to  low power speeds after doing this.



-------------------------

GA-MA-790FXT-UD5P/ AMD Phenom II X4 965 Black/2 x XFX HD5870 /RipjawsX 2x4gb DDR3 1333/ Corsair TX750M/ Antec 900 case/ Windows 7x64 Ult.


 01/13/2013 07:52 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Ka-Bar
Peon

Posts: 15
Joined: 01/13/2013

tnx fishman i will try that, I dont know what else to do

Statistics
84106 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.