Locked Topic Locked
Topic Title: Low framerate and gpu usage on Assassin's Creed III
Topic Summary:
Created On: 11/20/2012 03:38 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 11/20/2012 03:38 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
gbmei
Peon

Posts: 1
Joined: 11/20/2012

Guys, I'm having low framerates on Assassins Creed III when I reach the town in the game. Is this happening to everyone?

I have a capable card and CPU (HD 7850 + i5 3330) running a resolution of 1440x900. The framerate dips to 20 fps when I reach the town and the GPU usage is only 30%, CPU usage 65%. So that's not a bottleneck.

Will AMD release a driver to correct this issue?

 

 11/22/2012 10:44 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
andrescm
Peon

Posts: 1
Joined: 11/22/2012

I'm experiencing the same. What I noticed is that while the town is what makes the game go slow, if you are in the border and turn your back to the town, the framerate improves. Therefore it has something to do with the way it renders the house or the people or the AI that governs them.

 11/22/2012 12:51 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7249
Joined: 11/13/2009

Originally posted by: gbmei Guys, I'm having low framerates on Assassins Creed III when I reach the town in the game. Is this happening to everyone?

I have a capable card and CPU (HD 7850 + i5 3330) running a resolution of 1440x900. The framerate dips to 20 fps when I reach the town and the GPU usage is only 30%, CPU usage 65%. So that's not a bottleneck.

Will AMD release a driver to correct this issue?

 

I guess you didn't read the Assassin creed benchmark? It is hard to find...

http://benchmark3d.com/assassins-creed-3-benchmark



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 11/22/2012 02:16 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1050
Joined: 11/22/2010

So the conclusion regarding this game is that is **** and we should all hold our hands up and yell "U S A , U S A, U S A"



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 11/22/2012 02:44 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7249
Joined: 11/13/2009

I would be looking forward to a patch...

""

The Good:

  • Works the same on both Windows 7 and Windows 8.
  • Above average graphics, especially on characters.
  • Good controls.
  • Visual difference between low and high settings are minimal while still having a big performance improvement.

The Bad:

  • Poor CPU/threading optimization which leads to CPU bottlenecks.
  • In-game Anti-Aliasing cripples performance.
  • Low amount of IQ settings.
  • Graphical artifacts.
  • Character popping.
  • Other missions related bugs.

 

CPU and Cores Comparison

Even though the engine was updated to support DirectX 11 features that should reduce CPU usage and improve general performance, it’s not really the case. The previous Assassins Creed title (Revelations) has the exact same issues as the latest one. Having a lot of NPCs (Non Player Characters) requires calculations for the AI that are done by the CPU, this increases the CPU needs of the game and pretty much cancels the lower CPU usage achieved by using the DirectX 11 API.

The CPU / GPU Usage Table doesn’t tell the whole story. In NPC infested areas, the GPU usage can go down to about 85%, even with the 2500k OC’ed to 4.5 Ghz and with the full number of cores enabled. That’s because the game doesn’t utilize the CPU properly, you’ll see what I mean in a second.

 

AMD Catalyst Drivers Comparison

Using different drivers won’t change a thing while playing Assassins Creed 3. As long as the threading optimizations remains the same, display drivers can’t improve performance.



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 11/22/2012 05:59 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12462
Joined: 04/17/2008

So in other words it's about like most every game coming out nowdays: half done by half assed programmers with a "Sell now, fix later" attitude?

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 11/22/2012 08:05 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Mime
Forum Moderator

Posts: 578
Joined: 08/28/2012

It's a console port... those often don't behave well at first on the PC.  We've known that for years, but only us half-assed programmers know why. 



-------------------------

Do not meddle in the affairs of archers, for they are subtle and quick to anger.
Post Count: +8510
Troll Hunter

The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.

 11/22/2012 10:11 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12462
Joined: 04/17/2008

The reason is $$$$. It's cheap to do a direct port, it'll sell copies, and since in the USA (unlike South Korea) there is no return policy on games, it doesn't matter if people play it or not. Oh, and don't forget that many studios put more time, effort, and money into a DRM scheme which is cracked soon after release than into the game itself.

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 11/22/2012 11:57 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1050
Joined: 11/22/2010

Those USA DRM schemes are so annoying that they are basically begging "PLEASE, O'PLEASE PIRATE ME so I can sue you and make so much more $$$"



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 11/23/2012 12:54 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Mime
Forum Moderator

Posts: 578
Joined: 08/28/2012

Originally posted by: black_zion The reason is $$$$. It's cheap to do a direct port, it'll sell copies, and since in the USA (unlike South Korea) there is no return policy on games, it doesn't matter if people play it or not. Oh, and don't forget that many studios put more time, effort, and money into a DRM scheme which is cracked soon after release than into the game itself.

My trolldar is really pinging about you lately dude...

Console ports are often wiggy on the PC since console hardware is so different from the PC.  If it were cheap or easy to do a "direct port", people wouldn't be having problems like these in the first place.



-------------------------

Do not meddle in the affairs of archers, for they are subtle and quick to anger.
Post Count: +8510
Troll Hunter

The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.

 11/23/2012 11:35 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12462
Joined: 04/17/2008

It is cheap and easy to do a direct port, because they don't really do anything to it, and why we wind up with games with those issues. If it weren't cheap then every cross platform game would be like CoD: Black Ops II and work correctly (and efficiently), instead of spiking CPU usage while hardly taxing the GPU, but doing that takes developer time, effort, and money, so instead of getting a polished game, we get...F1 2012...

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 11/23/2012 11:53 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Mime
Forum Moderator

Posts: 578
Joined: 08/28/2012

Riiight..... given the choice with all else equal any company would natually want to release a product that acts strange and is annoying instead of something that works the way it was intended.  That makes total sense to me.  You know this, because you've got actual experience which tells you that, unlike me who is just rambling nonsense.

Let's kill this one early, shall we?



-------------------------

Do not meddle in the affairs of archers, for they are subtle and quick to anger.
Post Count: +8510
Troll Hunter

The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.



Edited: 11/23/2012 at 12:13 PM by Mime
Statistics
85393 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 8 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.