Topic Title: Skyrim Shadow Issue
Topic Summary: Where are my shadows? Oh, there they are! Aaannd they're gone...
Created On: 12/30/2012 04:47 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 12/30/2012 04:47 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
cait833
Peon

Posts: 8
Joined: 12/30/2012

Hello, I've been having an issue with Skyrim not having any shadows at all even though they are set to ultra. They can appear sometimes for about a second, but then they're gone again, and I don't even have to move the camera before they do. The game is fully updated and there are no problems with the shadows when they appear, only that they disappear.

Sapphire Radeon HD7970 Dual-X, no OC

CCC 12.10 (I believe it works fine in Far Cry 3)

Windows 7 64-bit, Service Pack 1

Intel DP67BG

akasa 650W Power+ iQ

Samsung 19" SnycMaster Magic CX931BW

Intel Core i7-2600 3.4GHz

BIOS BGP6710J

Kingston DDR3 16GB

 

I found a video of sombody experiencing a similar problem: http://www.youtube.com/watch?v=2GHzzqCFmVc

 

My screenshots: http://steamcommunity.com/id/cyberneko833/screenshots/ (In grid form, from today.)



Edited: 12/31/2012 at 05:17 AM by cait833
 12/31/2012 07:50 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Hardwood
Dungeon Master

Posts: 4004
Joined: 01/27/2008

Unfortunately that vid and it's comment don't give hardware info.

Next time I'm playing I'll see if I get the same issue.



-------------------------

#1: Phenom II C2 955BE @ 3.6, Antec Kuhler 920, Gigabyte GA-MA790FX-DS5, Asus 5870/V2, ASUS Xonar D2X, 4 x 1gig OCZ2N1066SR2GK @800, Antec Truepower New 750, Arc Midi, Vistax64
#2: MSI A88X-G45, AMD A10-7850K, IGP, AMD 2x4GB 2133 (R938G2130UK), Antec 750 True, 128GB Sandisk SSD, WD Black 1TB, Win8.1pro x64
#3: Athlon 64 X2 4200+, AGP 1950pro, Audigy 2, Asus A8V-D, 2gig ram, Enermax 465P, Antec900case. Now on Win8.1pro cat 10.2

 12/31/2012 09:09 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
cait833
Peon

Posts: 8
Joined: 12/30/2012

I added a link to my screenshots

 01/01/2013 01:58 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Thanny
Alpha Geek

Posts: 1303
Joined: 07/13/2009

I've noticed the shadows doing weird things, like flickering and turning into a barred pattern, when on certain textures.  I'll see if I notice them disappearing entirely next time I play.  I suspect it's a game engine glitch.

 

 01/02/2013 06:31 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Hardwood
Dungeon Master

Posts: 4004
Joined: 01/27/2008

Pretty well the same stuff as Thanny here. Never seen a shadow disappear.

Do you have any mods installed or the high res pack?



-------------------------

#1: Phenom II C2 955BE @ 3.6, Antec Kuhler 920, Gigabyte GA-MA790FX-DS5, Asus 5870/V2, ASUS Xonar D2X, 4 x 1gig OCZ2N1066SR2GK @800, Antec Truepower New 750, Arc Midi, Vistax64
#2: MSI A88X-G45, AMD A10-7850K, IGP, AMD 2x4GB 2133 (R938G2130UK), Antec 750 True, 128GB Sandisk SSD, WD Black 1TB, Win8.1pro x64
#3: Athlon 64 X2 4200+, AGP 1950pro, Audigy 2, Asus A8V-D, 2gig ram, Enermax 465P, Antec900case. Now on Win8.1pro cat 10.2

 01/02/2013 09:52 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
cait833
Peon

Posts: 8
Joined: 12/30/2012

Yes, I have the HD Texture Pack and and quite a few mods, including the two HighResTexturePack fixes, and only two lighting ones and I don't think anybody has ever complained about them - Climates of Tamriel and Enhanced Lighting and Effects (only touches the interiors, which may be why I have any shadows in there at all). None of my other mods should even touch shadows.

I do have an ENB as well - 12.12.12 with The Wilds 3.0 preset. I have followed the instuctions for everything, including with the .ini files' adjustments.

That video is also the only time I have ever found someone else with this issue.

I posted this issue up on the Skyrim Nexus forums in both mod troubleshooting and technical support, but nobody has replied to them apart from one person saying that if I had a nVidia card, to roll back to driver 306. I'll bump the posts as they are quite far back now, though.

I guess I should try a new game without any mods so that I can see if they are fixed.

 01/03/2013 07:08 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
cait833
Peon

Posts: 8
Joined: 12/30/2012

Here is a thread page with the guy who posted the video: http://enbseries.enbdev.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=1201

The ATI fix linked in it did not help me.

Another thread with somebody else experiencing the problem: http://gaming.stackexchange.com/questions/92607/why-are-no-shadows-showing-up

Statistics
84298 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 6 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.