Topic Title: Did i make a mistake buying the FX-6100?
Topic Summary:
Created On: 02/16/2012 07:01 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 02/16/2012 07:01 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

Well i bought the fx-6100 for 140 last week blindly because i trust amd. Well i read later its not a real 6 core like the older models. Also alot of reveiws say it performs worse than amd quads in gaming and are killed by the older x6 models. So did i make a mistake and should i return this cpu since i havent opened it yet and get the 8 core one that has better reviews and performance benchmarks?

 02/16/2012 08:46 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Hardwood
Dungeon Master

Posts: 4004
Joined: 01/27/2008

Yes. You get what you pay for.

-------------------------

#1: Phenom II C2 955BE @ 3.6, Antec Kuhler 920, Gigabyte GA-MA790FX-DS5, Asus 5870/V2, ASUS Xonar D2X, 4 x 1gig OCZ2N1066SR2GK @800, Antec Truepower New 750, Arc Midi, Vistax64
#2: MSI A88X-G45, AMD A10-7850K, IGP, AMD 2x4GB 2133 (R938G2130UK), Antec 750 True, 128GB Sandisk SSD, WD Black 1TB, Win8.1pro x64
#3: Athlon 64 X2 4200+, AGP 1950pro, Audigy 2, Asus A8V-D, 2gig ram, Enermax 465P, Antec900case. Now on Win8.1pro cat 10.2

 02/16/2012 12:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

Yeah im sending this cpu back im hearing way too many bad reviews. I just picked up 8 core black edtion at 3.6gig fake cores or not its the top amd cpu other than a opteron.

 02/16/2012 01:27 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12240
Joined: 04/17/2008

Well that's the second stupid move you've pulled in as many weeks. If you would have read you would see that inherent design issues, which will be fixed with Piledriver, as well as Microsoft dragging their feet on the Windows 7 updates which make it perform as good as it does on the Windows 8 betas, both contribute to Bulldozer performing UNDER a Phenom II in the majority of cases. You would have come out much better by getting a Phenon II 965 or above and overclocking it

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 02/19/2012 10:19 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Calgar
Nerfed

Posts: 63
Joined: 04/25/2010

No.

If reviews were to say that the new BMW M3 or Mercedes-benz ML were crapier than the older ones just because they have 20Km/h less top speed or because they have something new(I know too vague I can't find somthing to compare it ), would you believe them? Unless you try them your self first?

I own 1 FX4100 and FX8150, both are great. I have at least 10%/25% increace performance compared to the PhenomII X6 1100T.

The new FX aren't build around Windows 7 architecture just like the Intel's and AMD's older series. MS is trying yo fix the problems with Windows 7, and ofcource -rumors- FX will perfome much better with Windows 8.

PS: If you have an AM3 MB and updated the BIOS to use the AM3+  FX CPU then that might be your problem if you have poor performace.



-------------------------

Thermaltake Level 10GT-ToughPower 1500W-Frio Extreme/Asus Sabertooth 990FX/AMD FX 8150/Asus HD 6990/Kingston Hyper X Predator KHX18C9T2K4/16X /WD VelociRaptor 250GB(Main),x2 320GB(Raid BackUp)Caviar Black,2Tb Caviar Black x2/Creative SB XFi 3D Pro/LG Blu-Ray x2/Windows 7 64bit/Samsung T27A950 x3/Samsung HT-D6750W/Logitech G19,G9x,G13.

 02/21/2012 07:24 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
stumped
Wizard

Posts: 7063
Joined: 11/13/2009

Here ya go.... http://www.cpubenchmark.net/



-------------------------

Intel I7 960 @ 3.87ghz *Intel DX58SO *HIS HD6970 2gb *Corsair TX650M *2x4gb Corsair XMS3 *WD Black 1TB *Windows 7 Home Premium 64bit ***Asus N71Jq laptop *Intel I7 720QM Processor *Mobility Radeon HD5730 1gb *8gb Ram *Windows 7 64bit ** Toshiba P75-A7200 * Intel I7-4700MQ * Windows 8.1 64bit


 * A clear conscience is usually a sign of bad memory *

 02/26/2012 12:13 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Doron
Master Looter

Posts: 365
Joined: 12/14/2008

See this link

When it comes to gaming, anything up to the hd6950 (and possibly higher) will perform just fine even with the FX-4100 at stock speed. If you have the FX-81xx it'll probably do a little better in gaming and a lot better in everything else. If you feel it's not enough and you know how to overclock I suggest you go for 4ghz+ (provided you have good cooling).



-------------------------
#1: Phenom II x4 B55 @ 3.8ghz | Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P | Sapphire hd4870 512mb | G.Skill Sniper 2x4gb | Antec 900 | Corsair TX750 | Samsung P2350 1920x1080



#2: Athlon II x2 240 @ 3.5ghz (250x14) | Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H | G.Skill NQ 2x2gb | Coolermaster Elite 335 | SeaSonic S12II-500 | Samsung T220 1680x1050
 03/15/2012 10:13 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Someone Else
Member

Posts: 91
Joined: 02/28/2012

Originally posted by: Calgar

 

The new FX aren't build around Windows 7 architecture just like the Intel's and AMD's older series. MS is trying yo fix the problems with Windows 7, and ofcource -rumors- FX will perfome much better with Windows 8.

 

 

 


I tried both Windows 7 SP1 64 bit (with both FX hotfixes)
and Windows 8 CP 64 bit on my FX-4100 system, and all
the benchmarks I tested showed slightly lower CPU performance in Windows 8 than in 7.
So much for Windows 8 being optimized for the FX series CPUs.
Oh well, it is still a beta. Maybe it will improve by the time of the final.



-------------------------

[Gigabyte 990FXA-UD3] [AMD FX-4100 @ 4 x 3.6 GHz]
[Corsair 16 GB CL9 DDR3 @ 1333 MHz] [WD 600 GB VelociRaptor HDD] [Seasonic Platinum Series 1000 PSU]
[Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD] [Asus HD7970 DC2 @ 925 / 1375 MHz]
[Samsung S24A650D on DisplayPort @ 1920 x 1080p / 60 Hz]

 04/27/2012 07:59 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Nichtswisser
Grinding Levels

Posts: 114
Joined: 04/09/2011

Originally posted by: Doron See this link

 

When it comes to gaming, anything up to the hd6950 (and possibly higher) will perform just fine even with the FX-4100 at stock speed. If you have the FX-81xx it'll probably do a little better in gaming and a lot better in everything else. If you feel it's not enough and you know how to overclock I suggest you go for 4ghz+ (provided you have good cooling).

 

Depends on the games you play. RTS games often are a lot more demanding on the CPU and there are even older games like Company of Heroes a bulldozer will probably have troubles with in 4vs4 matches when lots of stuff is on the screen.



-------------------------

 i5 2500k @ 4,2 GHz ][ ASUS P8P67 Pro ][ HD 5850 ][ 8GB Ram GEIL ][ ASUS Xonar DX


 05/15/2012 03:41 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Scorilo
n00b

Posts: 11
Joined: 02/12/2011

awi5951 your CPU is fine ,who gives a f.. if the Bulldozer core doesnt do well in SuperPi and such tests that have no relation to the actual aplications people use.

Keep in mind that this CPU has instruction sets that Phenom 2 doesnt have ,instruction sets that will be used in the future software for faster computing.

Just for curiosity i have replaced my P2 X3 720BE with a FX 4100 thinking that all that have been said and told on various forums that bash Bulldozer will be reflected in real life handicaps while using the PC.

I could of chosen for the same price a P2 X4 965 on the other hand ,but thinking at the heat my 975BE releases i have calmed down .

In my usage scenrio i have discovered that the PC behaves excellent  , performs better in games and the desktop feels more responsive.

It heats less  and sucks from the power supply half of what the Phenom 2 720BE  did in full load ,idleing at around 20 Watts.

I have replaced a CPU that needed 70W (the 720BE) with a CPU that needs half of this power to deliver more performance in games ,for less heat and less need of a good airflow in the case ,at a similar price.

If AMD drops the price even more Bulldozer is perfect for any casual PC user.

Some motherboards seem to be bugged though even now.

 

 

Depends on the games you play. RTS games often are a lot more demanding on the CPU and there are even older games like Company of Heroes a bulldozer will probably have troubles with in 4vs4 matches when lots of stuff is on the screen.

 

COH works just fine in LAN at 1080 resolution with 4 on my FX 4100 ,playing against my brother whos hosting the server on the P2 X4 975 BE rig.

 

Don t belive the negative hype people.Buy the CPU and see for yourseves.Make sure no throttling occures on the moterboards you are using.

 

 



-------------------------

Main :AMD PII X4 975BE+H60/ 890GPA-UD3H v2.1/ 8G CorsairXMS3 at 1333/ Saphire 6950 2G unlocked /Creative X-fi XtremeMusic/ G11/ G5R/ WD7501AALS/ OCZ 750 Fatal1ty

Secondary:AMD FX 4100 BE/ 970A-UD3/ 4G CorsairXMS3 1333/ HIS 4850 iC4/ Asus Xonar D1/ A4tech/ WD7501AALS/ Corsair 600 CX

Statistics
84256 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.