Topic Title: Constant freezing while stress testing (prime95, occt, etc...)
Topic Summary:
Created On: 12/04/2012 10:12 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 12/04/2012 10:12 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
philzzz
Peon

Posts: 1
Joined: 12/04/2012

Hi, any help would be greatly appreciated; I've been working on this for weeks now...

Specs:

cpu : AMD fx-8150
m/b : AM3+ ASUS M5A97 R2.0 AMD970
ram : 16g 1666mhz DDR3
v/c : sapphire radeon hd 7970 o/c with boost
h/d : kingston 240g ssd
o/s : win 8
p/s : corsair 650w
cooling : corsair H80

I have tried incremental steps, but constant freezing past 3.9Mhz ??!!!!! I've tried through bios, and even through AsusAI suite... I have done it all... Up the voltage, disable power saving options, tried playing around with the multipliers and frequencies... nothing seems to allow me to go past the 3.9 mark.

Even more sad, the only way it gets to 3.9mhz mark is with the automated 'Optimal Mode' in the bios EZ-mode... frown.giffrown.giffrown.gif But when I start from there and deactivate settings and up the multiplier and voltages, it craches again... URGH.

I then put every setting in bios to default, put the multiplier to 20x, and kept everything else at default... Tried stress testing, and it freezes... 

Do I have a dud ????

 

 12/04/2012 04:04 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12194
Joined: 04/17/2008

No, you have a 970 chipset board which is NOT an overclockers board, it lacks the enthusiast features of the 990 based boards.

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 12/05/2012 12:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Slayerx
Button Masher

Posts: 261
Joined: 09/16/2012

I agree that the 970 boards would not be a overclockers choice but OP should still beable to get that chip past 3.9.

 

philzzz, I would run a memory test and also try running only two sticks of ram just to see if it helps or not.



-------------------------

FX 8320// Asus Sabertooth R2.0 // HIS R9 280x //8Gb of 1866Mhz ram, H50 cooling, HX850W psu all stuffed into a NZXT Phantom case.


Was a member of AMD Processer forum since 2008. Last post count 1818.

 12/08/2012 08:53 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Vegan
Elite

Posts: 1149
Joined: 01/31/2010

I use an older AMD 770 based board but my Phenom does not like it with the multiplier higher than 17 so I resorted to the base clock to perk up the rig and I was able to get 4 GHz easy that way.

so try the stock multiplier and use the base clock.

 



-------------------------

Statistics
84134 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.