Topic Title: Is my CPU a bottleneck
Topic Summary:
Created On: 03/18/2013 04:26 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 03/18/2013 04:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

I have a ATI  6870x2 2G crossfired with a xfx 6870 2g. The problem is my computer runs way faster with just running off the x2 card.  Also i notice that games like BF3 take up my full CPU usage in BF3. So i limit BF3 to 4 cores on my 1100T CPU and it runs at 50 to 30 fps so my usage goes down to  60 percent. But if i turn on all three cards it runs at 25 FPS. So is my CPU the problem im running this build on  A corsair TX850M power source.  I also notice in game when im running 3cards usage never goes over 60 percent eventhough the game is running like crap but if i use only the X2 card usage is at 80 Plus usage. So what the hell is going on?

 03/18/2013 06:53 PM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12360
Joined: 04/17/2008

What is your motherboard?

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 03/18/2013 07:58 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

I have a ECS A990FXM-A V1.  I did have a biostar a Ta990fxe and still the same results from it as well.

 03/18/2013 09:52 PM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12360
Joined: 04/17/2008

I assume you have the latest CAP installed as well as have the cards in the 2 x16 electrical slots?

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 03/19/2013 01:54 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Vegan
Elite

Posts: 1182
Joined: 01/31/2010

Originally posted by: awi5951 I have a ATI  6870x2 2G crossfired with a xfx 6870 2g. The problem is my computer runs way faster with just running off the x2 card.  Also i notice that games like BF3 take up my full CPU usage in BF3. So i limit BF3 to 4 cores on my 1100T CPU and it runs at 50 to 30 fps so my usage goes down to  60 percent. But if i turn on all three cards it runs at 25 FPS. So is my CPU the problem im running this build on  A corsair TX850M power source.  I also notice in game when im running 3cards usage never goes over 60 percent eventhough the game is running like crap but if i use only the X2 card usage is at 80 Plus usage. So what the hell is going on?

 

Running 3 cards off an 850W PSU is not the best setup. I suspect your PSU is sweating hard with 3 video cards.

AMD rigs are best off with a 2 way CFX/SLI as 3 cards will bottleneck

 



-------------------------

 03/19/2013 12:29 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

Originally posted by: Vegan
Originally posted by: awi5951 I have a ATI  6870x2 2G crossfired with a xfx 6870 2g. The problem is my computer runs way faster with just running off the x2 card.  Also i notice that games like BF3 take up my full CPU usage in BF3. So i limit BF3 to 4 cores on my 1100T CPU and it runs at 50 to 30 fps so my usage goes down to  60 percent. But if i turn on all three cards it runs at 25 FPS. So is my CPU the problem im running this build on  A corsair TX850M power source.  I also notice in game when im running 3cards usage never goes over 60 percent eventhough the game is running like crap but if i use only the X2 card usage is at 80 Plus usage. So what the hell is going on?

 

 

 

 

Running 3 cards off an 850W PSU is not the best setup. I suspect your PSU is sweating hard with 3 video cards.

 

AMD rigs are best off with a 2 way CFX/SLI as 3 cards will bottleneck

 

 

 

 

Well it really is kind of 2 cards one card is a big x2 dual card lol.

 03/19/2013 12:29 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

Originally posted by: black_zion I assume you have the latest CAP installed as well as have the cards in the 2 x16 electrical slots?

 

Yes i have the latest cap and they are plugged into the right slots.

 03/19/2013 01:03 PM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12360
Joined: 04/17/2008

Your power supply isn't an issue, even if they were to somehow draw 550w, which is beyond what an overclocked setup would be, you'd still have 250w to spare before even worrying about pushing the SeaSonic made unit to the limit.

It depends on your resolution as well, 1920x1080 and above are more GPU limited than CPU.

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 03/21/2013 12:36 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Vegan
Elite

Posts: 1182
Joined: 01/31/2010

Me I would use the single dual GPU card and divest of the other card to the junk box

i dislike 2-way and 3-way mashups as the rig tends to sit there spinning its wheels

 



-------------------------

 03/21/2013 02:56 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
awi5951
Peon

Posts: 42
Joined: 09/22/2010

Originally posted by: black_zion Your power supply isn't an issue, even if they were to somehow draw 550w, which is beyond what an overclocked setup would be, you'd still have 250w to spare before even worrying about pushing the SeaSonic made unit to the limit. It depends on your resolution as well, 1920x1080 and above are more GPU limited than CPU.

 

I run at 1080P on a 21 inch screen.

 03/22/2013 06:23 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Vegan
Elite

Posts: 1182
Joined: 01/31/2010

your dual GPU card will be well served by the 1100T, 3-way provides diminishing returns.

I use a more modest 965 BE, which was the flagship at one time long ago.

 



-------------------------

Statistics
84832 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.