Topic Title: HPC Mode
Topic Summary:
Created On: 03/07/2014 02:22 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 03/07/2014 02:22 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
mrfla
Nerfed

Posts: 58
Joined: 03/07/2014

Hi guys, i was wondering, i enabled HPC mode on bios High performance computing,tryed some stuff, monitoring with cpuZ and often i saw the cpu frequency reach 6-7-8 ghz the top i seen was 8.7ghz and nothing overheating at least. Is that normal ?

 03/07/2014 09:06 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
AMDforMe
Overclocker

Posts: 675
Joined: 09/08/2013

No



-------------------------

Technical ignorance is NOT a destiny it is a choice. Do your homework so that you can make technically informed decisions and not be duped by advertising hype or mis-information stated as fact when its not.


 

 03/08/2014 06:55 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1050
Joined: 11/22/2010

Try checking temps with something else, frequency monitors probably don't understand what HPC is and give false data. You run a cpu at 8.7 ghz for 0,001 seconds without liquid nitrogen and it will burst like a firecracker.



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 03/11/2014 06:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
mrfla
Nerfed

Posts: 58
Joined: 03/07/2014

so i cannot trust what cpuz and windows monitor says about the frequency but i still see the multiplier jump 50-60 and the temps from HWmonitor or asus AI suite is the same nothing wrong i tryed full load and even at full load it does jump 6-7-8 ghz (as it shows on monitoring) and never passes 50C even after an hour...idk why it only does that with HPC on but now is off since i don't really need it, was just a test and nothing broke, this FX 8320 runs like a charm idle 27C 0.79 volts 1400mhz and 4ghz at 1.25 volts turbo mode stable at full load at 48-49C at 20-22C ambiant

Statistics
89090 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 0 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.