Topic Title: Intel SSD Smart management over 890GX
Topic Summary:
Created On: 11/01/2012 01:28 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 11/01/2012 01:28 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sstanescu
n00b

Posts: 2
Joined: 11/01/2012

I'm running an Intel SSD 330 120GB in RAID mode (but alone; there is a different array present) on a Asus M4A89GTD Pro, with AMD 890GX chipset. In AMD management app, controller is set to SMART and disk is communicating SMART status as healthy.

But in Intel SSD Toolbox, serial is not properly read and no SMART info is available. There is any known compatibility issue with Intel SSDs? Info is nt properly relayed via the driver?

Intel did an update which made the issue even worse now, so topic was open on their support forum at:

http://communities.intel.com/message/170970#170970

 

 11/01/2012 04:18 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Canis-X
Forum Moderator

Posts: 719
Joined: 08/28/2012

The issue is you are in RAID mode in your BIOS/UEFI, if you switched it to AHCI you would be good.  The new Intel Chipsets are said to now allow SMART (and TRIM commands) info to pass through in a RAID configuration, but on AMD's side that is not the case.



-------------------------

The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.
Requiescat In Pace AMD Processor Forums | Member since: 1/19/2009 | Post count:
4142
Please don't PM me with questions, instead create a thread so that everyone can assist and benefit from the knowledge provided. Thanks in advance!

 11/01/2012 04:57 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
sstanescu
n00b

Posts: 2
Joined: 11/01/2012

Valid observation, thanks. But in terms of behaviour, there is no change with all 6 SATA ports in AHCI!

Any other idea?

 11/01/2012 05:39 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Canis-X
Forum Moderator

Posts: 719
Joined: 08/28/2012

Well, based on the post quoted below, it would appear to be an Intel issue if the issue was not present in a previous version release of that application.....that would be my best guess.

4.Re: SSD toolbox over Win8


tim Nov 1, 2012 1:25 AM (in response to parsec)

 

Parsec, you are correct, however the previous version worked, even on my Nvidia chipset, the new version(s) don't... So they broke something, somewhere. The quick release of the current version 3.1.1 points to that.

That is assuming, of coarse, that you have your SB driver for AHCI support installed and enabled with your BIOS/UEFI as well as within the registry.



-------------------------

The opinions expressed above do not represent those of Advanced Micro Devices or any of their affiliates.
Requiescat In Pace AMD Processor Forums | Member since: 1/19/2009 | Post count:
4142
Please don't PM me with questions, instead create a thread so that everyone can assist and benefit from the knowledge provided. Thanks in advance!

Statistics
80912 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 1 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.