Topic Title: Crossfire and Eyefinity @120hz Just Doesn't Work
Topic Summary:
Created On: 08/04/2013 02:37 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 08/04/2013 02:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

I have a setup with Crossfire HD7950's and three Samsung 120hz monitors.  Two of those monitors are connected via active miniDP adapters, and the other on a DL-DVI.

For one I've never got crossfire to work correctly with three 120hz monitors.  On 13.6 beta drivers I could get all three at 120hz, and they would work 90% of the time without Link Adaper Errors. But in BF3 (2160x1280 - Custom settings, mostly low and diabled MSAA etc) I would get full memory usage and after a while the game would studder like it's locking up, and then continue.  After a few of these "lock up studders" it would fully lock the machine.

I have swapped motherboads and no help (Gigabyte Z68 to ASUS Z77), I am so frustrated that I only run one card and have the other one sitting in there doing nothing. I was excieted for the 13.8 drivers. But after installing I cannot get the DL-DVI screen to recognize 120hz, so I can only do Eyefinity at 60hz.

My Rig:

- ASUS P8-Z77-V Deluxe

- Delidded i7 3770k Overclocked to 4.7 Ghz - Water cooled with XSPC Raystom CPU Waterblock

- Crossfire Sapphire HD 7950's

- Kingston Technology HyperX Predator 8GB Kit (2x4GB) 2400MHz

- ASUS P8Z77-V Deluxe 

- ASUS XONAR ESSENCE STX Sound Card 

- Corsair Modular 80 PLUS Platinum (AX1200i) Power Supply

- CM Storm Trooper Case

- Three Black Ice GT Stealth 240 X-Flow Radiators

- XSPC 5.25" Bay Reservoir

- Aerocool EN55369 V12XT Touch Panel Fan Controller

- 6 Noctua NF-F12

- Two Crucial m4 256GB 2.5-Inch SSD's in RAID 0

- Swiftech MCP655TM 12 VDC Laing D5 Vario Pump

- EKWB EK-Ekoolant UV BLUE Coolant

- SteelSeries Merc Stealth Gaming Keyboard

- Logitech G9X Gaming Mouse

- SteelSeries 9HD Large Professional Gaming Mouse Pad

 

Monitors:

3 Samsung S23A700D120hz, bezel removed, portrait in Eyefinity  

 

Can somebody please help me get this rig up and running the way it should? I've got all this money sitting in my rig doing nothing!  I'm really about to sell my two 7950 and go NVIDIA, I can't get this AMD gear to run like it should!

 

 

 08/04/2013 04:41 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4905
Joined: 12/27/2008

Going nvidia won't help by itself. SLI is just as much a crap as CF is. Sell your cards and get a single powerful one from either side and you'll be good to go.



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 09/20/2013 04:51 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

No help here? 

 09/20/2013 06:11 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4905
Joined: 12/27/2008

There have been 2 or 3 driver sets released since your OP. Have you tried them all?



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 09/21/2013 11:50 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

I'll sweep my drivers and try each one and report back here with my results. I've tried a few but I'll document each one here with my findings.

 09/22/2013 03:05 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

In preperation for testing these new drivers I formatted my OS disk and reinstalled Windows 7 from scratch.  I then went on testing from the latest beta build (13.10) back.

I flush the previous drivers before install I used the CCC uninstaller, uninstall display devices in device manager, then boot into safe mode and use DriverSweeper to clean all AMD drivers.

13.10 - Installed, hooked up crossfire, and restarted.  Machine locked up after windows logo screen on blank black screen.

I unplugged and tested each card by itself, each card boots up and runs just fine.  But when crossfire is physically connected, the machine locks up on boot.

I'm currently running this driver with one card.  The only way to get all three screens at 120hz is to boot up with only the DL-DVI cable plugged in, then plug in the other two monitors on Mini-DP ports. If you boot up with all three plugged in then the two DP port monitors will have 120hz available, but the DL-DVI will only be available at 60hz

13.9 - Pretty much the same as above, except that the machine will boot into windows and then go to a black screen with a blinking cursor, and will just stay there.  Keyboard locks up and is unresposive.  I rebooted and will lock up after windows logo screen.

Each card runs fine in it's own slot by itself, but machine will lock if crossfire is connected and both cards are powered.

13.4 - Funny thing is that I used to be able to get crossfire to work but now it just locks up on installation.

It's tough to swap cards and slots around because I'm water cooled, but I can if I have to.  Let me know if anybody has any ideas.

 09/22/2013 08:58 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

UPDATE: 

On the latest beta drivers - 13.10 - I've got crossfire to at least install and not hang.  What I had to do is unplug the ATX power from the top card and plug ATX power on the bottom card, along with the display cables.  Once I booted up the second card installed correctly.  At that point I overclocked and tested the bottom card only, everything looked good.  Then I plugged the top card back in, booted, shut down, installed crossfire cable, booted, enabled crossfire, and now I'm at least booting into the OS with crossfire enabled.

I've tried to play some games, both Arma III and BF3 both start up and run for a few minutes, then I either get a hard lock, or a sound loop until I reset or shut down.  

Then I started underclocking and giving more voltage.  Currently I can't play games or benchmark with 3DMark at 700Mhz/1200Mhz at 1.1/1.65 without a lockup, driver crash, or other error. I also have my 3770k running at stock and set my 2400 memory to 1333

After this I installed the latest CAP, still no help.

Guess what I'll do next is try to disable eyefinity and play/bench on one screen. This is really frustrating, I know I have enough power supply to push this thing, maybe I should try another power supply?

 09/23/2013 10:42 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

Crossfire on one screen does not work either.  After about 5 min or so the game will lock up, this is with two cards underclocked and ULPS off. WTF

Anyone? Bueller? Anybody?

Did I buy paperweights? Anybody want to buy paperweights?

 09/24/2013 11:49 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

Nobody?

 09/24/2013 05:24 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4905
Joined: 12/27/2008

Originally posted by: iJumpz Nobody?

 

There aren't many people here. And probably none of us has such a config. I suggest you contact AMD instead.



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 09/26/2013 05:31 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

I contacted AMD directly 2 days ago and submitted a support ticket, I have not heard back.

 09/26/2013 11:00 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
KaziQTR
Peon

Posts: 14
Joined: 09/26/2013

When uninstalling drivers can you try Catalyst Un-Install Utility from here.

http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/catalyst-uninstall-utility.aspx 

 It solved my restart/ crash issues at installation. For me, it turns out uninstalling drivers via catalyst wasn't good enough.

 09/27/2013 12:10 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

I've already tried that, I've used the uninstall utility, driver sweeper, and also driver fusion. I've also completely formatted my drive and started from scratch, same BS.

 09/27/2013 09:17 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Mkissner
Farming Materials

Posts: 597
Joined: 07/01/2010

Sorry to ask, iJump, and it could sound a bit weird, but have you updated your M4s firmware?..

 



-------------------------

8320 @ 4,7 / 990FXA UD5 / CF-X 7970 + 7950 / Switch 810 / H110 p-p / 16 GB RAM / 23" 5760x1080 / SSD 64GB RAID0 / HX750 / SB Recon3D Fatal1ty Champion / z506

 09/28/2013 11:47 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
iJumpz
Peon

Posts: 10
Joined: 08/04/2013

NO!  Might this be the culprit? I'm currently in the process of swapping the cards so I will do that right after and report back. Thanks for the tip!

 06/30/2014 02:29 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
ArkaynAdrian
Peon

Posts: 12
Joined: 05/14/2014

Hi iJumpz,

I have an ongoing support ticket with AMD who are trying to help. Their internal tests work though.

You still having these issues or have you found a fix?

I will try updating my cards firmware but I assume even with the 14.4 onwards drivers the issue remains?

 11/03/2014 04:43 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
ArkaynAdrian
Peon

Posts: 12
Joined: 05/14/2014

Beta 14.9.2 and still an issue. Typical terrible AMD.

Statistics
87469 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.