Topic Title: AMD overdrive forcing memory clocks to max speed OUT OF GAME (out of high performance mode)
Topic Summary:
Created On: 03/15/2014 05:14 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 03/15/2014 05:14 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Raztaman
Peon

Posts: 1
Joined: 03/15/2014

System Specs

GPU: Sapphire Radeon HD 7870 GHz OC edition 2GB DDR5
OS: Windows 7 64-bit
CPU: AMD FX-6300 OC @ 4.0 - 4.4 Ghz
PSU: Corsair CX650
RAM: 8GB RAM

As the title suggests, when I activate AMD graphics overdrive in CCC 13.12 (also the same with the 14.2 beta drivers), the clock speeds instantly rise to their max values rather than only doing so in 3D applications.

This wouldn't normally be a bothersome problem but I seem to have a fault with one of my fans where the fan will only activate around and above 90-odd percent, and so I need to use manual fan control to keep the second fan spinning.

Has anyone else experienced this issue or have any idea what might be causing my GPU to be running in 'high performance mode' outside of 3D applications? Or for that matter, what exactly controls the decision to force the clock speeds to max (when using graphics overdrive) in 3D applications and can anything interfere with it?

A speedy reply is welcome as I'd also like to get my GPU replaced ASAP if it turns out there's a permanent fault that can be covered by warranty.

Many thanks. 

 03/15/2014 05:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4905
Joined: 12/27/2008

I suggest you try the card in another computer and under a totally new, clean OS install and if the problems continue to appear, RMA it.



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 03/15/2014 06:09 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12874
Joined: 04/17/2008

I would say contact Sapphire and see if there is a VBIOS update to correct the fan issue, which might also fix your clocks issue as well.

-------------------------
AMD FX-8350 w/ Corsair H105, ASUS Sabertooth 990FX Gen3/R2, 8GiB G.SKILL DDR3-2133, XFX HD 7970, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, Corsair C70, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
Statistics
87457 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 5 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.