Topic Title: HDMI sound clipping on idle, 6950 + Yamaha V475
Topic Summary: Moved from 5850 to a 6950 and installed 14.4 -> problem started
Created On: 07/22/2014 08:16 PM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 07/22/2014 08:16 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Bors_Mistral
Peon

Posts: 11
Joined: 01/08/2010

I'm having a truly annoying issue. I swapped the 5850 in my htpc for a 6950...

Uninstalled the old drivers before installing the newer card, all the usual stuff you try to do cleanly when you upgrade.

With the 5850, everything was perfect. With the 6950, the speaker configuration lights that come up on the Yamaha display keep blinking, sometimes producing a slight clicking noise. That's if I'm just browsing the net, sitting on desktop, or otherwise not playing music/video/games. If I have a movie or a game on, the sound is right as rain. Also, windows seems to be forgetting the speaker configuration between system restarts.

Is that a bug that was re-introduced with the newer drivers? Any solutions?

 07/28/2014 09:12 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Bors_Mistral
Peon

Posts: 11
Joined: 01/08/2010

Well, no help on this forum, but from other's I gather this is the so-called "silent stream bug" that was fairly common back in the day but I take it was fixed at some point as the 13.X drivers worked fine.

How AMD can reintroduce such an annoying ug is beyond me.

 07/28/2014 10:29 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1050
Joined: 11/22/2010

It's seemingly an ancient issue that still affects all three biggest gpu manufacturers AMD, Intel and Nvidia. There are no real fixes if this issue occurs, but there are workarounds like: http://www.marcsapps.co.uk's AVR Audio Guard. Another way is to write a script that infinitely loops a silent sound file to keep the connection working.



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
Statistics
87619 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 4 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.