Topic Title: Rogue Spear
Topic Summary: Cannot play Rogue Spear with ATI video card on Windows 7
Created On: 07/24/2012 10:08 PM
Status: Read Only
Linear : Threading : Single : Branch
1 2 Next Last unread
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 07/24/2012 10:08 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

Hi,

So I just upgraded my video card to a Firepro v7800 (previously had Nvidia) and now I cannot play Rogue Spear in Windows 7. After many google forum searches I found that everyone with an ATI and Win7 is having this problem. Basically I double click on the game to launch, and it immediately crashes and says "RogueSpear.exe has stopped working" What gives? I've tried all the compatibility modes.

I've also tried the game on my old computer with WinXP and am ATI Radeon x1650. The game does not work either. I launch it and it crashes immediately saying something about the GPU. So I changed video cards to my older Geforce 5200 FX and it worked. So this confirms there is something wrong on ATI's side.

So how do I get this to work with my Firepro in Win7?

Does anyone know how to fix this? Some Rogue Spear forum people suspect it has something to do with DirectX support with ATI but this is unconfirmed.

Please help!

Thanks



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1



Edited: 07/26/2012 at 06:15 PM by Roark
 07/25/2012 11:18 AM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Case Modder

Posts: 989
Joined: 11/22/2010

Why are you even trying to play games with professional gpus? They are meant for rendering models and stuff. Their drivers aren't optimized for games so you may encounter issues. The line between Nvidia gaming gpus and quadro series is thinner than between AMD gaming gpus and firepro series.



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 07/25/2012 11:43 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

zipsi, that doesn't answer the question.

And the problem rests in all ATI not just Firepro so you have totally missed the point.



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

 07/25/2012 12:18 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Fishman
Button Masher

Posts: 293
Joined: 10/14/2011

Borrow a mainstream video card and try the game. Then you will know if the Firepro is the problem or the drivers as you say.

If  you tried all the fixes you read and it still doesnt work then maybe the card is the problem.

Did it play with the nVidiot card?

Driver stopped responding crashes can be a number of things.

That game is 13 years old.  Might not play nice with todays hardware.

 



-------------------------

GA-MA-790FXT-UD5P/ AMD Phenom II X4 965 Black/2 x XFX HD5870 /RipjawsX 2x4gb DDR3 1333/ Corsair TX750M/ Antec 900 case/ Windows 7x64 Ult.


 07/25/2012 12:39 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
black_zion
80 Column Mind

Posts: 12205
Joined: 04/17/2008

According to a quick search using a THIRTEEN YEAR OLD GAME on Windows 7 will cause issues with AMD hardware. This is why you should have a cheapo Windows 98 + Windows XP secondary system to play legacy games on

-------------------------
ASUS Sabertooth 990FX/Gen3 R2, FX-8350 w/ Corsair H60, 8 GiB G.SKILL RipjawsX DDR3-2133, XFX HD 7970 Ghz, 512GB Vertex 4, 256GB Vector, 240GB Agility 3, Creative X-Fi Titanium w/ Creative Gigaworks S750, SeaSonic X750, HP ZR2440w, Win 7 Ultimate x64
 07/25/2012 05:06 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

Was playing just fine up until I got this card.

So what's the solution?



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

 07/25/2012 05:10 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
RatsAss
Farming Materials

Posts: 543
Joined: 02/12/2009

Originally posted by: Roark Was playing just fine up until I got this card.

So what's the solution?

Originally posted by: black_zion According to a quick search using a THIRTEEN YEAR OLD GAME on Windows 7 will cause issues with AMD hardware.

Hmmmm,,,

Try a different card or go back to what you had when it played would be my guess.



-------------------------

Gaming Rig
Gigabyte GA-P67A-UD7-B3 F7 bios
i7- 2600k ,Cooler Master V6GT
2x4 gig G-Skill Ripjaws X DDR3 1333
Asus GTX 680
Corsair TX 850W PSU
Creative X-FI Titanium Champion, Logitech Z-5500
Win 7 x64 Ultimate(SP1), Antec DF-85 case.

 07/25/2012 08:54 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Polaco
Member

Posts: 144
Joined: 02/21/2009

Who on the damn earth would want to play a 13 years old game in a firepro card? Go to steam an get a few games, they were in discount last week!!!

I agree with everyone else those cards drivers are not optimized for games.



-------------------------
Phenom II 955, Radeon 6850, MSI K9A2 CF F V2, 6GB DDR2 800MHZ 4GB ViperX and 2GB Supertalent Extreme timmings 4-4-4-12, 550W PSU.
 07/25/2012 09:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

If you don't have a solution to the problem, or advice on how to help fix the problem, then you are not welcome to post in this thread. Please don't flood it with irrelevant comments.

The following people are not welcome to post here and will mean that you are a troll if you do.

zipsi , RatsAss , Polaco , lesterf1020 , Fishman , fretboard



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1



Edited: 07/26/2012 at 07:38 PM by Roark
 07/26/2012 07:35 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
lesterf1020
Peon

Posts: 22
Joined: 01/23/2010

The solution is quite simple. Go back to Nvidia who are apparently still willing to support 13 year old games on modern hardware. Since you yourself pointed out that this is a problem across all ATI.



-------------------------

CPU: Intel Core I7 - 4770 @ 3.4 Ghz | RAM: Corsair Vengeance 16 GB DDR3 @ 1600 | Mobo: ASUS Z87 DELUXE | GPU: Gigabyte Radeon HD 7970 | Display: Asus VS247H-P & Samsung Syncmaster PX2370 | PSU: Corsair HX 850 | OS: Windows 7 x64 SP1


 07/26/2012 02:07 PM
User is online View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Case Modder

Posts: 989
Joined: 11/22/2010

I'm not a troll, the point of my post was that you don't bring your kids to school using an excavator, an utility vehicle meant for professional purposes, you buy a family wagon for that.



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 07/26/2012 02:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Fishman
Button Masher

Posts: 293
Joined: 10/14/2011

 

The following people are not welcome to post here and will mean that you are a troll if you do.

zipsi , RatsAss , Polaco , lesterf1020

Hey,we have a new moderator.

edit:  Looks like lesterf1020 gave you a good solution.

But I guess thats not what you wanted to hear.

 



-------------------------

GA-MA-790FXT-UD5P/ AMD Phenom II X4 965 Black/2 x XFX HD5870 /RipjawsX 2x4gb DDR3 1333/ Corsair TX750M/ Antec 900 case/ Windows 7x64 Ult.




Edited: 07/26/2012 at 03:22 PM by Fishman
 07/26/2012 06:10 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

I have an ATI and I want to play this game.

Telling me to change video cards, change games, or change years is not a solution. Trolls are derailing this thread.



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

 07/26/2012 07:02 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
fretboard
Member

Posts: 329
Joined: 01/21/2010

 

Absolutely NOT, no trolls are derailing the thread at all, you're just being a massive d1ck about the answers you got. You asked a question and got the right answers, so either suck it up, or stop trying to make out you're being trolled.

 

Here, I work in the industry, so I'll let you know :

Your FireGL card is NOT a gaming card per se; it's a CAD card and doesn't perform like the regular mainstream gaming cards. If cards weren't different and had different capabilities, then we'd see ONE line of cards, not PROFESSIONAL CAD cards, HTPC cards and GAMING cards.

Rogue Spear is 13 years old, yes, THIRTEEN years old and as such, newer hardware may not support old games due to hardware changes, software changes etc etc.

That game had issues when VISTA came out and due to a DirectX bug, it WILL NOT run on ATI cards, END OF STORY.

Got it now, or are you going to accuse me of trolling you too ? If so, you're a bigger idiot than you make yourself out to be, as ANYBODY who has played that game and knows about the situation with ATI/AMD cards since VISTA appeared on the market will tell you THE EXACT SAME THING ( and you can go accuse them of trolling too if you like ).



-------------------------

AM3 965BE / Corsair H70 / 4Gb Corsair XMS3 2000Mhz / GigaByte 990FXA-UD5 / Corsair Force3 90Gb / x2 HD3870 Atomic Edition / x4 1Tb Storage & Momentus XT 250Gb / Sony AD-7700 DVD-RW / Auzen X-Mystique / Enermax INFINITI 650W / Lian-Li PC-7FNWB / Logitech X-530 / Logitech KBoard & MX620 / Logitech C525 / Epson RX685 / DELL U2312HM

 07/26/2012 07:45 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

fretboard,

1. The bug for vista was fixed by a private user who then shared it with the RS community... So can you make the same fix for Win7?

2. As I have already mentioned (and you failed to address) that the game works on Windows XP with an Nvidia, once again, but not with ATI.

Therefore, your post is not helpful to the topic which is "how do I get rogue spear to work with my ati card, or any ati card for that matter? Radeon or Firepro.

Anyone else want to not help?



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

 07/26/2012 07:56 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
fretboard
Member

Posts: 329
Joined: 01/21/2010

 

Nope, I have no interest in programming for a 13yr old game to try to make it work on last generation VGA cards which may not have the hardware capabilities and/or software ( driver support etc ) on a modern operating system .. unless you wish to pay me for my time, and I do charge money for things like that - LOTS of money. You got the cash, my fees start at $300/hr for basic preliminary investigations, going up to double that and more for the fix ( if possible ).

Of course it's a helpful answer or are you playing the dumbass on purpose ?

As I mentioned ( and you failed to comprehend ), that game is THIRTEEN years old and with the advent of VISTA it stopped working with ATI cards because of an irreparable DirectX bug .. if it had been possible to fix, then it would have been fixed at least 5 years ago .. as it hasn't, what does that tell you about that game running under W7 and with an AMD/ATI card ? The answer is NOT rocket science, nor do you need a degree to work it out ..

IT WILL NOT WORK

IT WILL NOT WORK

IT WILL NOT WORK

IT WILL NOT WORK

 

.. Hell, even my Rhesus monkey understands this, why can't you ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

 



-------------------------

AM3 965BE / Corsair H70 / 4Gb Corsair XMS3 2000Mhz / GigaByte 990FXA-UD5 / Corsair Force3 90Gb / x2 HD3870 Atomic Edition / x4 1Tb Storage & Momentus XT 250Gb / Sony AD-7700 DVD-RW / Auzen X-Mystique / Enermax INFINITI 650W / Lian-Li PC-7FNWB / Logitech X-530 / Logitech KBoard & MX620 / Logitech C525 / Epson RX685 / DELL U2312HM

 07/26/2012 08:01 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4846
Joined: 12/27/2008

@OP:

Instead of arguing with forum users, who spend their free time trying to help you, be a bit constructive and creative. Install XP into VirtualBox, and play there. It works for WWP which has a similar problem.



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 07/26/2012 08:37 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

Eydee,

Finally something that is useful and on topic. Can you provide instructions on how to make this method work?



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

 07/26/2012 08:45 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Eydee
Ninja Zombie Killer

Posts: 4846
Joined: 12/27/2008

Well, you can find everything you need here.



-------------------------

CPU: AMD Phenom II X4 810 @ 3120MHz | RAM: Kingmax 2x2GB DDR2 800 @ 833MHz| MoBo: MSI K9A2 CF v1.0 (BIOS: 1.D)| GPU: Asus HD 6850 1024MB (DirectCu) @ 835/1135MHz | Display: L24FHD | PSU: PC Power & Cooling Silencer 750 Quad | OS: MS Windows 3.11 Pro x64

 07/26/2012 10:08 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Roark
n00b

Posts: 11
Joined: 07/24/2012

Maybe you can give some explanation as to how it's all going to work together?



-------------------------

MoBo: Asus P9X79 | CPU: Intel i7-3960X(3.3GHz) | RAM: OCZ 4x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v8800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1


MoBo: Asus P6X58D-E | CPU: Intel i7-950(3.06GHz) | RAM: OCZ 3x4GB DDR3 1333 MHz| GPU: Firepro v7800 | Display: 3x Dell 2209WA | PSU: Corsair Gold Pro AX750 | HD: 2x1GB WDC 7200 RPM | OS: W7 Ultimate x64 SP1

AMD Support and Game » The Archive » Rogue Spear

1 2 Next Last unread
Topic Tools Topic Tools
Statistics
84170 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 6 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.