Topic Title: Eyefinity games not working on 7990 - HELP!!
Topic Summary: Games won't work in Eyefinity mode, and other errors
Created On: 11/04/2013 05:18 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 11/04/2013 05:18 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

I just recently upgraded my Radeon 5970 for a new AMD 7990 card and I just spent the entire weekend attempting and failing to get this card working with any game in Eyefinity mode. I am not happy about it at all.

I set up a Eyefinity display using three identical Acer 24" 1080p monitors using CCC. The Windows desktop works without major problems (it does seem to forget presets when going from Eyefinity to normal Extended mode but that's a different problem).

But when I go into any game I tried and change the in-game resolution to the Eyefinity one the three monitors go blank, start going on and off, I get that beeping noise you get like when the driver is installing and it says the screens may flicker during installation. This goes on continuously until I break out of game and kill it.

Tried various driver versions to see if there was a problem with driver - tried the latest beta amd_catalyst_13.11_betav8 because needed for Battlefield 4 which is what I bought the card for and want working across 3 monitors!,

Then tried the latest WHQL driver 13-9_win7_win8_64_dd_ccc_whql.

Then tried the driver supplied with my card by XFX - 13.4.

Also tried beta1 - amd_catalyst_13.11_betav1

None of them work and exact same behaviour in all of them!

I have got a DirectX error after one game failed - "DirectX function "FindClosestMatchingMode" failed with E_FAIL ("Attempted to create a device with the debug layer enabled and the layer is not installed"). GPU: "AMD Radeon HD 7900 Series", Driver: 13.11 (13.25.18-131029a-164333E-ATI)

Also when I tried to run the latest 3DMark FireStrike benchmark when desktop was in Extended mode I got a failure which I have never seen in years of running 3DMark benchmarks...

"Window focus lost while running tests.
Workload Single init returned error message: window_focus_lost: Display resolution changed"

When I turned of Extended monitors and left just one and re-ran the Firestrike benchmark it worked fine.

I CANNOT get any game I tried to run when the resolution is set to a large Eyefinity resolution. BF4 and others do the weird flicking and beeping (like as error above states the display is changing. The monitors actually go ON and OFF during this with NO SIGNAL input.

Other games will NOt open in fullscreen mode - they seem to be stuck displaying in a window and while game runs the window top and bottom and the entire Windows taskbar stay stuck there during game even in single screen 1080p resolution.

The monitors are connected 1 x DVI, 1 x mini-DP to DVI (supplied with card by XFX), 1 x active mini-DP to DVI ("Mini DisplayPort to DVI-D Active Single-Link Adapter" which worked fine with 5970 and is Eyefinity certified).

Isn't this high-end dual GPU card designed for large multi-monitor gaming??? Why else would people buy more than one GPU only for multi-monitor!!

WTF is going on? This windows install is only a few weeks old - no strange stuff installed at all.

Also - Am I supposed to install application profiles for games at all or are they gone now with new drivers? I don't see any on driver page in AMD site any more?

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 05:22 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Here's videos of the problem in two games. In Eyefinity mode. With games set to the full size in their preferences. As soon as you commit the change this is what happens...

Dear Esther Game example

http://youtu.be/_IriaP7NLlE

Battlefield 4 Game example

http://youtu.be/CPyptKQEooM

 

I have sent a support request to the card manufacturer XFX about this and if I don't get a response from them or AMD about this in next few days the 7990 is going RMA back to Scan Computers in UK and getting my money back.

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 05:47 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

From what I have read, BF4 does not support multi monitor game play.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/04/2013 05:52 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Originally posted by: Superslow From what I have read, BF4 does not support multi monitor game play.

 

There are loads of videos in youtube showing it does work for people. Type "battlefield 4 eyefinity" and see...



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 06:15 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

Yes I see I stand corrected.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/04/2013 06:17 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

Are you running the latest amd beta drivers?

And have the latest Eyefinity drivers?



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/04/2013 06:21 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

What are you sys spec?

I foun this info from another user.

Okay heads up for everyone here-if you buy and use the 7990, you need? a psu that rates over 100 wats, you need a processor that rate i5 or plus, you need 8 gigs of ram clocked at 1600 or plus. The 7990 pulls 750 watts because it is a dual core oc gpu.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/04/2013 06:36 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Originally posted by: Superslow Are you running the latest amd beta drivers?

 

And have the latest Eyefinity drivers?

 

As I said "tried the latest beta amd_catalyst_13.11_betav8 because needed for Battlefield 4 which is what I bought the card for"

No such thing as Eyefinity drivers.



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 06:39 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Originally posted by: Superslow What are you sys spec?

 

I foun this info from another user.

 

Okay heads up for everyone here-if you buy and use the 7990, you need? a psu that rates over 100 wats, you need a processor that rate i5 or plus, you need 8 gigs of ram clocked at 1600 or plus. The 7990 pulls 750 watts because it is a dual core oc gpu.

 

 

My specs are in my signature. Look below...

I have the XFX box and on the box it says 750W or greater with two 150W 8-pin power connectors which is what my power supply has.  It says 1000W/1200W for DUAL mode ie. 4 x 8 pin and two 7990 together.

Those "facts" are wrong. It only pulls max of about 390W according to this:

http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_hd_7990_review,8.html

and on my power socket I can see max draw of about 580W at plug.

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 07:17 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

http://www2.ati.com/drivers/13-9_win7_win8_32-64_hydravision.exe

 

Hydravision multi-monitor management software by AMD's graphics division ATI.

 

How do you like your ssd? I have a OCZ PCI-Express RevoDrive.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/04/2013 07:24 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Originally posted by: Superslow http://www2.ati.com/drivers/13-9_win7_win8_32-64_hydravision.exe

 

 

 

Hydravision multi-monitor management software by AMD's graphics division ATI.

 

 

 

How do you like your ssd? I have a OCZ PCI-Express RevoDrive.

 

 

Yes hydravision is nothing to do with my problems - its just a windows desktop utility program for managing window layout.

 

I used to own a 240Gb Revodrive X2. Cost me €600 new. Had Win 7 installed on it and all my programs for two years - then one day (after just 2.5 years) it just decided to stop working - hardware raid fault - red light on board. I lost everything. Absolutely no way of recovering anything from drive. I'd stay away from them if I were you.

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/04/2013 07:35 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

Have you tried playing it with a single monitor, changing the video setting in the game. Exit the game change your system back to multi mode and then start the game again?



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/05/2013 05:33 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Found the cause of the problems - appears to be caused by some problem with the mini-DP active DVI adapter I was using.

The adapter appears to be intermittantly and continuously dropping the connection to the connected monitor when any 3D is being displayed (card clocks and data rates in 3d mode i presume are much higher)

Anyway the clue came from the Firestrike problem:

"Window focus lost while running tests.
Workload Single init returned error message: window_focus_lost: Display resolution changed"

The second Firestrike finished loading and started the first test I got dumped back to desktop with that error.

I had removed the other two monitor connections and turned off Eyefinity altogether so just running one Acer monitor directly to the 7990 with the active mini-display port adapter.

I thought maybe the monitor didn't like the adapter so I swapped it for a Dell WFP 24" and tried again with Firestrike and it happened again - so not monitor.

Then I decided to swap the active adapter for the passive miniDP->DVI connector that came with the 7990 in box - ran Firestrike again and IT WORKED.

Swapped back to active-DP adapter and it failed again.

Back to passive adapter and ran BF4. Worked. At Dell 1920x1200 res. Tried both the vsync and non-vsync modes. And all settings up to ultra and 4xMSAA and it worked without error.

Now I can't try Eyefinity because I don't have a displayport monitor or another active adapter so not fully verified until I can get three monitor Eyefinity setup again.

But interesting history about adapter... this is an XFX branded Eyefinity Approved adapter!!
It is on the official AMD approved list!!

Bought Dec 2010 from Overclockers UK:

OcUK Mini DisplayPort to DVI-D Active Single-Link Adapter

Then it failed 3 months later:

RMA - "Got it in December and worked fine for three months but in last few days it appears to have failed. Windows 7 / ATI setup only sees the other two monitors now as if the Displayport monitor is not connected. "

Received replacement March 2011

*RMA* OcUK Mini DisplayPort to DVI-D Active Single-Link Adapter

It is THIS replacement which now does not work. I have no idea if this is because it doesn't like the new 7990 and just happened to work with old 5970 or what.

This is it - the Weison one:

http://support.amd.com/en-us/recommended/eyefinity-adapters
http://www.cableclub.com/active-mini-single-link-adapter-p-3671.html

check out the newegg reviews - not good - lots of DOAs...
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814998050

Think AMD should remove this from the approved Eyefinity list...

Can't find it on overclockers site any more - they must have stopped selling it.

But this is the actual XFX cable in its packaging that is not working with 7990 (it says "ACTIVE Wieson" on cable):

http://www.scan.co.uk/products/xfx-active-mini-dp-to-single-link-dvi-dongle-retail-boxed


Will have to find new active mini-DP or DP monitor now before I can test Eyefinity mode in 3D again (it still works in 2d desktop with the dodgy adapter).

Thanks Superslow for your help - and THANKS TO AMD SUPPORT FOR NO HELP WHATSOEVER HERE

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/05/2013 11:03 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

The adapter came in mind once. But I thought that since you were getting video it was fine. That might be my problem also. Game on.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/05/2013 11:10 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

Question

I see there are two different active adapters from mini to hdmi.

Accell has B086B-008B and B086B-008B-2

Do you know the difference?



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/05/2013 11:43 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Originally posted by: Superslow Question

 

I see there are two different active adapters from mini to hdmi.

 

Accell has B086B-008B and B086B-008B-2

 

Do you know the difference?

 

Nothing apart from packaging it appears - one is a tree-hugger!

One says "Retail Blister Pack", the other says "Eco-Friendly Poly Bag"

 



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

 11/05/2013 11:55 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Superslow
Peon

Posts: 18
Joined: 11/04/2013

So being on the west coast in a tree hugger state I should go with the green?

Nah I am gonna clear cut a forest.

Thanks.



-------------------------

Biostar TA990FXE, AMD FX-8350, Corsair H80 cooling, DDR3 1600 32gb, AMD HD 7870 Eyefinity 6, OCZ Revodrive PCI-Express 110gb, WD 7500 1.5tb, OCZ 750watt

 11/07/2013 05:24 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
geogan
Nerfed

Posts: 74
Joined: 05/24/2010

Unfortunately this is NOT fixed. I assumed the adapter was broken, but I just bought a replacement and the same thing happens with the replacement. Now the replacement looks exactly the same as the original (its a Sapphire Eyefinity approved model) so either this model is not compatible or 7990 is broken or ATI drivers are broken. How to tell I don't know. I am sick and tired trying to fix this.



-------------------------

Coolermaster HAF932, ASUS Rampage II Extreme, Core i7 920, 6Gb Corsair Dominator GT DDR3 2000MHz 7-8-7-20, Radeon HD7990 6Gb, 240Gb OCZ Vertex 4 SSD, WD Green Storage, Acer X243 24" x 3, Dell 2407WFP x2, Dell 2408WFP, Tagan BZ 800W Full Modular, Windows 7 Pro 64bit

Statistics
80937 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 1 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.