Topic Title: A8 5600k woes.
Topic Summary:
Created On: 03/17/2014 02:54 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 03/17/2014 02:54 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Redkinetic
Peon

Posts: 3
Joined: 03/17/2014

Okay, I'm not entirely sure if the method that ended up working is safe or acceptable .. but here goes.

System built around the A8 5600k; I didn't intend to use a dedicated GPU, at least not initially ..hence my choice. Very budget build.

Mobo is the Asus A55BM-A/USB3 (I know, not rocket technology)

RAM = GEiL Dragon Ram 4GB (single channel 1600mhz) ..single DIMM

Anyway, the system was AMAZINGLY unstable, right after assembly.. crashes left and right, huge temps..Which I guess can be expected with the stock cooler from reading about online. Naturally I downclocked the APU until I can get my hands on a decent cooler.  Kept below 60C at all times, I was still getting complete system lockups.

A thought occured to me .. since the APU has to share system memory, maybe it was a timing issue.. they were all correct. Overvolted memory to 1.650 volts .. hasn't crashed since.

Is it safe to keep running the system in this configuration? Or will something else be damaged because of it?

 

 03/17/2014 07:56 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1045
Joined: 11/22/2010

Which power supply did you use? Also I have actually never heard of Geil Ram



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 03/17/2014 09:58 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Redkinetic
Peon

Posts: 3
Joined: 03/17/2014

Its a bit of a relic. A couple year old Ultra 400 watt.

 03/17/2014 06:19 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Redkinetic
Peon

Posts: 3
Joined: 03/17/2014

Its currently capped at a max of 3.0 Ghz ... disappointing but with stock cooler..totally necessary. Still completely stable with memory overvolted..

Also I had never heard of geil either... but it was a cheap module on newegg and I basically just needed 4 GB (would've gone for more but I knew nothing about APU memory architecture at the time)

I also thought that power may be an issue..with a 400 w PSU the only things being driven are the board itself, CPU fan and traditional 7200 RPM HDD .. currently caseless because of so many issues with it. Could insufficient power still be an issue?

Statistics
84905 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 2 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.