Topic Title: 7970M GPU usage question
Topic Summary:
Created On: 01/23/2014 06:25 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
Search Topic Search Topic
Topic Tools Topic Tools
View similar topics View similar topics
View topic in raw text format. Print this topic.
 01/23/2014 06:25 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Deadlock
Peon

Posts: 3
Joined: 01/21/2014

Hi everyone!

I have a Clevo P170EM mobo running a 7970M with a 3610QM (HD4000) processor. With 13.12 drivers.

I see very often that when the GPU gets a task to do something simple, the GPU usage flies to 100%. When it has nothing to do, it of course powers down and isn't used, blowing out cool air.   But if the client of League of Legends is set to run on the GPU, just the launcer/client window will max out the usage to 100%, though I can see on the temperature (~65-75C) that it isn't stressed, though it's still active.  (I monitor usage through the "GPU Temp" program)

Other example is when I run EVE Online, I get 100% GPU usage too and it runs at about the same temperature as with the LoL client. I don't see why the graphics card has to be so stressed over simple applications, some even not a 3D application (as with the LoL case). I double checked that VSync is on ingame in EVE, so it shouldn't be a framerate running wild.

Any good advice for this kind of problem? Thanks in advance

 01/23/2014 06:54 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
zipsi
Elite

Posts: 1038
Joined: 11/22/2010

Probably kicks into 3D clocks, even though it has nothing to render, it still runs hotter.



-------------------------
Intel I7 3770K @ 4.5ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo, Gigabyte Z77X-UD3H, Gigabyte HD7970 ghz edition, 4x4gb Kingston HyperX Beast 2133mhz, Seasonic Platinum 860, Samsung 840 Pro 256gb, OCZ Vertex 4 128gb, WD Black 1TB, WD Green 3TB+1.5TB, ASUS Xonar Essence ST, ASUS VE278Q, Windows 3.11
 01/23/2014 07:14 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Deadlock
Peon

Posts: 3
Joined: 01/21/2014

I guess that could make sense, but why 100% usage? I don't think I understand the need for that when the card is so powerful. Then again, I'm a noob at hardware

 02/06/2014 11:33 AM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Deadlock
Peon

Posts: 3
Joined: 01/21/2014

I figured it out. Disabling ULPS through modifying the according registry values from 1 to 0 now enables me to play my games at 45C instead of 85C.

Why is this a problem for a powersaving mode??

Statistics
84703 users are registered to the AMD Support and Game forum.
There are currently 1 users logged in.

FuseTalk Hosting Executive Plan v3.2 - © 1999-2014 FuseTalk Inc. All rights reserved.